You are currently viewing Ajaks pokazao zašto je velik!

Ajaks pokazao zašto je velik!

Da bi fudbalski klub sebe mogao da nazove velikim nije dovoljna samo tradicija, navijači, slavni igrači, velik stadion! Ne! Da bi klub mogao da bude velik mora da prepoza trenutak kada ni  tradicija, ni istorija, ni stadion nisu važni. Nego humanost!

Ajaks je uistinu veliki klub. Možda ne podiže više Evropsken trofeje kao ranije, ali zna da se nađe nekom svom kada je to potrebno i ne boji se da prizna kada je pogrešio.  Dokazali su to „Konjanici“ kada su postigli finansijsku nagodbu sa porodicom mladog veznog fudbalera Abdelhaka Nurija, koji pretrpeo trajno i teško oštećenje mozga nakon kolapsa tokom prijateljske utakmice 2017. godine.

Klub je ranije priznao da Nuri nije dobio adekvatnu medicinsku pomoć nakon što je kolabirao i prihvatio je odgovornost. Danas je najavljeno da će klub isplatiti Nurijevoj porodici 7.85 miliona evra na ime odštete i gubitka potencijalne zarade.

Iako je Nurijeva porodica započela pred arbitražnom komisijom Holandskog fudbalskog saveza. Ajaks je tokom lečenja plaćao medicinske i druge troškove Nurijeve nege od 2017.

Podsetimo, Nuri je imao samo 20 godina kada je kolabirao na prijateljskom meču protiv nemačkog Verdera u Austriji. Za Ajaks je debitovao 2016. i za prvi tim je upisao 15 nastupa.

Ajaks je baš po Nuriju nazvao priznanje koje dodeljuje najboljem mladom igraču a u njegovu čast dres sa bojem 34 je povučen iz aktivne upotrebe.

„Dobro je što je postignut dogovor da možemo da okončamo ovaj slučaj. Svi smo svesni da ovo ne okončava patnju Nurija i njegovih najmilijih. Ostaje veoma tužna priča, a tužno se osećamo i svi mi u klubu“, izjavio je direktor Ajaksa Edvin Van De Sar.