You are currently viewing Australski nož u leđa Novaku

Australski nož u leđa Novaku

Dan je 6. siječnja 2020. Australiju su opustošili požari, prouzročili znatnu materijalnu štetu. Višestruki prvak Australian Opena, Novak Đoković bez razmišljanja donira australskom narodu 25.000 dolara.

Dan je 6. siječnja 2022. Nakon što su dvije nezavisne komisije sastavljene od liječnika sa licencom australske državne pripadnosti Novaku Đokoviću dale medicinsko izuzeće, australske vlasti mu ne priznaju dokumentaciju koju su kao takvu verificirali njihovi vlastiti liječnici, pritvaraju ga, oduzimaju mu mobitel, i donose odluku da će ga deportirati iz zemlje kojoj je na taj isti dan donirao novac u humanitarne svrhe.

I kad biste očekivali da takvu odluku australskih vlasti, odnosno politike neće podržati australski narod, kojem je Novak pomogao, prevarili biste se. Upravo sami Australci su svojim gnjevom i kritikama na društvenim mrežama i izvršili pritisak na svoje vlasti da ne dozvole Novaku ulazak u njihovu zemlju.

Ali pomislit ćete, pa sigurno su mu onda kolege pružile podršku, sigurno ih smeta takav odnos prema prvaku sporta kojim se bave. Međutim, svi odreda, najprije od Jamie Murraya, pa sve do današnje objave Rafaela Nadala, najvećeg Novakovog rivala, kao da se nadmeću u pohvalama australskim vlastima u ovakvom postupanju prema Novaku Đokoviću.

Postavlja se pitanje zašto teniski svijet, suigrači i navijači imaju ovakav odnos prema Novaku Đokoviću. Kakav god bio Vaš stav prema cjepivu, i ne ulazeći u suvereno pravo svake države da slobodnom voljom regulira ulazak i izlazak iz svoje zemlje, nemoguće je ne zapitati se kako australskim vlastima Novak Đoković, zdrav čovjek, spreman da takvo svoje stanje potvrdi i PCR testom, kad bi to bilo moguće, predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti, kao da se radi o opasnom bioteroristu, a ne najtrofejnijem osvajaču Australian Opena. S druge strane, u Australiju je bez problema ušao kanadski tenisač Dennis Shapovalov, kako bi sudjelovao na ATP kupu u Sidneyu, iako je bio pozitivan na koronavirus, što je utvrđeno i PCR testom, ali nije imao prepreka za ulazak jer je cijepljen. Kad se analiziraju ove situacije, pitanje koje se nameće je da li je australskim vlastima važnija sigurnost svog stanovništva ili promocija cijepljenja.

Što god mislili o Novaku Đokoviću, voljeli ga ili ne voljeli, činjenica da će provesti blagdane zatvoren u iščekivanju odluke o deportaciji i možebitnoj višegodišnjoj zabrani ulaska u Australiju, samo zato jer je neko državno tijelo svojom diskrecijskom ocjenom zaključilo da ne zadovoljava uvjete za medicinsko izuzeće koje mu je odobrila australska zdravstvena komisija (!?) te činjenica da kao mlad, zdrav sportaš neće imati priliku braniti svoj naslov na Australian Openu, dovode nas do zaključka kojeg je iznio jedini Novakov kolega koji ga je podržao- američki tenisač Tennys Sandgren. A to je- Australija ne zaslužuje da bude domaćin Grand Slama.

This Post Has 2 Comments

  1. Aj ne rise

    Pravna drzava. Postoje pravila. I ona baze za sve, nebitno da li si teniser No1 ili preprodavac znija iz Indonezije.
    Imao je opciju da se vakcinise.
    Nije hteo. Ok, licni izbor

Comments are closed.