You are currently viewing „Bila je to parodija“: Najveći rivali osporavaju zlato Slovenije
Foto: instagram.com/ski_jumping_slovenia

„Bila je to parodija“: Najveći rivali osporavaju zlato Slovenije

Slovenački mešoviti sastav u ski skokovima Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj i Peter Prevc osvojio je zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Ipak, fantastični uspeh zlatne slovenačke flote danas je u senci negodovanja takmičara i medija iz zemalja koje su tokom nastupa diskvalifikovane.

Članice ekipa Norveške, Nemačke, Austrije i Japana isključene su iz borbe za medalju zbog rigoroznih pravila o odnosu opreme i telesne mase, kako bi se eliminisala prednost skakača pre izlaska na zaletište.

– Bez reči sam. Ovo je jako bolno za sportiste. Trebalo je da svetu predstavimo novu disciplinu, a onda se dogodi nešto ovakvo. Ovo je jedan od najtužnijih dana ikad za naš sport. Zašto su samo devojke diskvalifikovane? – pita se direktor norveške reprezentacije Klas Brede Braten.

Trener nemačke ekipe Štefan Horngačer takođe je bio nezadovoljan odlukom sudija.

– Ovo je ludo! Diskvalifikovane su profesionalne skakačice koje pobeđuju u Svetskom kupu. Katarina je u istom odelu skakala na pojedinačnom takmičenju i tada je sve bilo u redu. Kako se ovo moglo dogoditi? – navodi Horngačer.

Maren Lundbi je na prošlim Olimpijskim igrama u Pjončangu osvojila prvo mesto. Ovoga puta nije birala reči u komentaru posle takmičenja u kojem je tim Slovenije osvojio zlato, Rusi bili srebrni, a Kanađani bronzani.

– Bila je to parodija. Razočarana sam. Vrlo je čudno napraviti nešto takvo na ovakvom takmičenju. Izgledalo je kao da žele da postave primer, ali napravili su to na vrlo čudan način – ističe Lundbi.

Koliko je odluka sudija izazvala negodovanja, svedoči i činjenica da je jedna takmičarka Japana plakala, prema tvrdnji norveškog skakača Roberta Johansona.

– Nemam reči. Šokirana sam i ništa ne razumem. Ovo je cirkus – poručila je norveška skakačica Silje Opset.