You are currently viewing Čović otvara Pandorinu kutiju: Uskoro svi detalji o ugovorima igrača
Foto: kkcrvenazvezda.rs

Čović otvara Pandorinu kutiju: Uskoro svi detalji o ugovorima igrača

Prvi čovek KK Crvena zvezda govorio je u jutarnjem programu TV Prva o finansijskoj situaciji u klubu, dovođenju igračkog kadra, visini budžeta i saradnji sa sponzorima.

Čović je ekskluzivno odtkrio da će u narednih deset do petnaest dana objaviti podatke koji su do sada nepoznati javnosti.

Primarni razlog je da otvorimo nešto što mnogi zovu Pandorinom kutijom. Zašto? Mi smo udruženje građana. Čijih građana? Pa građana ove države. Nismo privatni klub. Zašto bi ti ugovori bili tajna? Zašto bi to bio problem? Mi se kao klub svakako trudimo da trošimo onoliko koliko zaradimo. Dolazim iz sveta privrede i tamo ako trošiš više nego što zaradiš firma prestaje da postoji. Zašto je onda to problem? – navodi Nebojša Čović.

Prvi čovek Zvezde otkriva koliko je klub u proteklim godinama trošio za plate igrača i stručnog štaba.

– Mi smo za poslednje četiri sezone za naknade igračima prosečno trošili 2.900.000 evra po sezoni. Naknade po sezoni za stručni štab u proseku su bile 598.000 evra. Prosek ukupnih naknada je bio 4.268.000 evra po sezoni. To je smešno. Jedan igrač u nekim klubovima u Evroligi košta toliko. Ukupno smo na naknade za četiri sezone potrošili 17.000.000 evra. To je otpilike jednogodišnji budžet za neki osrednji evroligaški klub… Za te četiri godine, počevši od sezone 2018/2019, kroz naš klub je prošlo 73 igrača, a većina, njih 19, bila je u platnom razredu od 150.000 do 200.000 evra po sezoni – navodi Čović i dodaje da se država pobrinula da obezbedi 35 do 40 odsto pomenutog budžeta.

– Najviše kroz sponzorski ugovor sa Telekomom, to je otprilike 1.000.000 evra godišnje. Međutim, Nilsen agencija, koja se između ostalog bavi proučavanjem uticaja tih sponzorskih ugovora na same sponzore, radila je istraživanje i utvrdili smo da Telekom Zvezdi dao tih 1.000.000 evra, ali i da od Zvezde dobije 3.000.000 – tvrdi Čović.

Navijače trenutno najviše zanima da li će menadžment kluba angažovati pojačanje na poziciji centra.

Zvezda će dovesti centra, ali onako kako stručni štab kaže i nije to nikakvo prebacivanje odgovornosti na stručni štab, već je takvo tržište. Na tržištu skoro da nema igrača – objašnjava predsednik kluba.

Na kraju je Čović iznenađujuće konstatovao da je u dilemi oko završetka trećeg mandata na poziciji predsednika prošlogodišnjeg osvajača triple krune.

Ne znam da li ću privesti ovaj treći mandat do kraja, mnogo mi se stvari ne dopada u sportu – navodi predsednik KK Crvena zvezda.