You are currently viewing BS KOMENTAR: Da li Crvena zvezda zaslužuje više od evroligaškog proseka?

BS KOMENTAR: Da li Crvena zvezda zaslužuje više od evroligaškog proseka?

Porazom u Vilerbanu od Asvela, košarkaši Crvene zvezde su se udaljili još jedan korak od borbe za plej-of u Evroligi. Sa skorom 7-12 biće pravo čudo ako uopšte uđu u bilo kakav krug timova koji će napasti 8. mesto. Ako ih to uopšte i interesuje, što jeste i motiv ovog komentara.

Crvena zvezda je poslednji i jedini put u novijoj istoriji u 8 najboljih ekipa u Evroligi ušla 2015. godine. Tada je poražena od CSKA u plej-of seriji. Od tog trenutka je pripretila u narednoj sezoni, u novom formatu, ali nisu imali sreće da skorom 16-14 završe u 8 najboljih. Crveno-beli su posle zauzimali donji dom tabele elitnog evropskog takmičenja.

Posle niza osvojenih trofeja u ABA ligi, koja omogućava prolaznost u Evroligu, jasno je da je tim sa Malog Kalemegdana morao da napravi iskorak i u evropskoj eliti. Niko ne govori o osvajanju ovog takmičenja, pa čak ni igranju F4, ali borba za plej-of bi morala da se podrazumeva. To i klub i navijači zaslužuju.

Konstantan pad rezultata, gde je uspeh počeo da se smatra kada se ostvari dvocifren broj pobeda, nije ono što zadovoljava nikog među košarkaški probirljivom publikom. Odustajanja od ambicija u januaru i pretvaranja Evrolige u „ligu bez briga“ nije nešto što je za pohvalu. Pogotovu sa ovako iskusnim sastavom.

GREŠKE U SELEKCIJI

Jasno je svima da trenutni tim, stalno oslabljen povredama i bolestima, ne može više od ovoga. Isto tako je jasno da je mogao da se napravi bolji tim. Opet, deluje je da se ove sezone ušlo daleko više planski u selektiranje tima nego u prethodne dve godien, gde su se igrači smenjivali ko na traci. Samo oni najzagriženiji mogu da nabroje sve igrače iz tog perioda.

Alibi da na tržištu nema boljih igrača, na primer, od Maika Cirbesa malo kome može da se „proda“. Ironija je što istog tog Cirbesa trener Radonjić praktično ni ne koristi. Kad je zdrav.

Takođe, u prelaznom roku očekivao se i dolazak igrača na poziciji beka šutera. Da li zbog nemanja novca ili probirljivosti ljudi koji o tome odlučuju, takav igrač nije došao u klub. Jasno je da ovom sastavu koji je izgubio veliki broj utakmica na jedan posed, fali igrač  sa poenima u rukama pored Nikole Kalinića i Nejta Voltersa. Preveliko oslanjanje na odbranu donese rezultat u malom broju, u ovakvom ritmu, utakmica gde je potrošnja velika, a vremena za oporavak premalo.

Jedina reakcija na tržištu je bila prilikom dovođenja Stefana Markovića, iskusnog plejmejkera koji je u redove crveno-belih stigao vidno nespreman. Kao i u slučaju Cirbesa, učinak mu j slab (2,1 poena po meču u Evroligi) da bi se smatrao bilo kakvim pojačanjem i postavlja se pitanje jel moglo bolje?

Sigurno da jeste.

Kada se sabere novac koji se troši samo na one igrače koji se ne koriste, verovatno može da se skupi novac makar za jednog igrača koji bi napravio promenu na terenu.

PRVI FAVORIT ZA OSVAJANJE ABA LIGE

Crvena zvezda je i dalje prvi favorit za osvajanje ABA lige. Pokazalo se i u dosadašnjem delu sezone da retko ko na Jadranu može da igra u ritmu ekipe Dejana Radonjića.

Ipak, posle svih godina dominacije u ABA ligi može se reći da je vreme za nešto drugo, za iskorak u jačem takmičenju. Navijači Crvene zvezde su takvog mentalnog sklopa da ne priznaju prosečnost ni u čemu. Kubertenova krilatica „važno je učestvovati“ za njih ne važi. „Nabaždareni“ su da od svojih ljubimaca uvek traže najviše ciljeve. U 99% slučajeva nisu realni, ali tako Crvena zvezda kroz istoriju funkcioniše i zato i jeste to što jeste. Zato u njoj nije lako raditi.

Konstantno ponavljalje toga gde je bila pre 10 godina, a gde je sad, teško da će moći više da prolazi. Svi u klubu koji donose odluke moraće da se probude iz udobnog kreveta u kojem su zaspali i da podignu klub na viši nivo, jer Crvena zvezda „udara glavom u plafon“ previše dugo.