You are currently viewing Da li kralj ostaje bez krune? Dva izazivača merkaju Novakov tron!

Da li kralj ostaje bez krune? Dva izazivača merkaju Novakov tron!

Teniski navijači širom planete sa nestrpljem očekuju odluku Novaka Đokovića o učešću na na Australija Openu!

Posle vesti da se broj 1 svetskog tenisa neće pojaviti u Sidneju na ATP kupu, mnogi su se zapitali da li to znači da će izostati i sa prvog grem slema godine.

Ukoliko ne otputuje u Melburn, Novak bi mogao da ostane i bez prvog mesta na ATP listi. Ako Đoković zaista ne otputuje u Sidnej na ATP kup, on će posledično izgubiti bodove osvojene tokom 2021. godine.

Novak je tada savladao Aleksandera Zvereva i Denisa Šapovalova u grupnoj fazi, u kojoj je Srbija i završila učešće.

Time je Đoković zaradio 140 bodova (75 za prvu i 65 za drugu pobedu) pa bi njegovih 11.540 bodova posle ATP kupa moglo da padne na 11.400 poena – tačno 2.780 bodova više od Danila Medvedeva.

Ali šta ako bi srpski tenniser odlučio da propusti i Australijan open?

U tom slučaju bi Novak mogao da ostane bez prve pozicije na ATP listi i za to mesto bi pretendovala dvojica tenisera.

Njegovo moguće nepojavljivanje bi otvorilo put Medvedevu i Zverevu da ga prestignu, pošto bi automatski izgubio svih 2.000 bodova sa tog turnira. I Rus i Nemac će svoje poene braniti na ATP kupu, a potom igrati i u Melburnu.

Medvedev (8.640 bodova) bi mogao da prestigne Đokovića osvajanjem titule u Melburnu ukoliko prethodno odbrani sve bodove sa ATP kupa. Razlog je što bi samo tako zaostatak nad Đokovićem pred Australijan open bio 780 bodova, a Rusu bi ostalo 800 bodova „na talonu“ (brani 1.200 zbog finala 2021).

Sa druge strane, Zverev (7.840 bodova) će braniti četvrtfinale Australijan opena, što je 360 bodova i pred njim će biti 1.640 poena ukoliko osvoji prvi grend slem u karijeri. Tako bi Nemac mogao da stigne do 9.480 poena, dok bi Đoković ako uopšte ne ode u Australiju, posle prvog grend slema sezone imao samo 9.400 bodova. Čak i da ne odbrani 65 bodova sa ATP kupa, Zverev bi i dalje mogao da postane najbolji na svetu.

Ipak, da vidimo šta će kralj odlučiti, teniski svet nestrpljivo čeka.