You are currently viewing Da li UEFA konačno šalje u prošlost Superligu?

Da li UEFA konačno šalje u prošlost Superligu?

Rat UEFE i nekolicine najbogatijih Evropskih klubova tinja već dugo! Kulminaciju je doživeo pokušajem stvaranja Superlige koja bi bila odvojena od UEFE!

Od tada čelni ljudi Evropske kuće fudbala na sve načine pokušavaju da stanu na put ocepljenju najbogatijih od ostatka Evrope. Pokušali su sa pretnjama da će svako ko se odluči na igranje Superlige biti izbačen iz svih takmičenja pod okriljem UEFE. To je na trenutak utišalo priče o stvaranju nove lige ali ih nije u potpunosti unuštilo.

Međutim novim korakom čini se da je UEFA najzad uspela da te planove pre svega predsednika Real Madrida, Florentina Pereza, pošalje u prošlost. Naime, Unija evropskih fudbalskih asocijacija je prodala TV prava utakmica svojih klupskih takmičenja od 2024. do 2027. godine za 15 milijardi evra, javlja „Marka“. Od čega 51 odsto ostaje u organizaciji, a 49 odsto, odnosno 7.350.000.000 dolara biće prosleđeno klubovima). Ukupni ostvareni prihod je za čak 40 odsto veći u odnosu na aktuelni ugovor koji UEFA ima sa televizijskim kućama.

Glavni razlog leži u činjenici da će se promeniti format takmičenja, pre svega Lige Šampiona, koje treba da se desi za dve godine. Povećaće se broj učesnika na čak 36 što automatski znači igranje većeg broja mečeva. Takođe, fudbal se brzinom munje širi Amerilkim kontinentom, zainteresovanost za Ligu Šampiona tamo je ogromna, te se vrednost TV prava sa zapada se utrostručila.

„Drago nam je što postoji tako veliko interesovanje renomiranih aktera. Oduševljeni smo što će novi dogovor omogućiti dalju raspodelu stredstava klubovima širom Evrope i što će biti postignuta određena finansijska stabilnost“, rekao je prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin.