You are currently viewing Dan kada su „večiti derbi“ gledali milioni!

Dan kada su „večiti derbi“ gledali milioni!

Praznici na našim prostorima skloni su menjanju. Neki se više ne obeležavaju, zamenili su ih neki novi dani koji se slave. Jedan praznik se slavi bez obzira kako nam se zvala država u kojoj živimo.  „Večiti derbi“!

Tada se Beograd obuče u crveno-bele i crno-bele boje. I slavi dan kada se sastaju Crvena zvezda i Partizan.

Ovaj istorijski praznik fudbala prate mnoge legende koji se ne zaboravljaju. Jedna od najznačajnih dana „večitog derbija“ je 5. decembar 1965. godine. Tog zimskog dana odigran je 37. duel ljutih sportskih rivala. A u legendu je ušao jer je to bio prvi „večiti derbi“ koji je prenošen na televiziji.

Iako se igralo na stadionu Crvene zvezde koji je svečano otvoren samo dve godine ranije domaćin je bio Partizan. Pred 55.000 duša podeljena u dva tabora, bolji su bili fudbaleri crveno-belih. Pobedili su večitog rivala rezultatom 2:1..

Crvena zvezda je povela na samom početku utakmice. Već u 12. minutu Milošević je savldao čuvara mreže Partizana. Na 2:0 je u 58. minutu povisio jedna od najvećih igrača jugosloveskog fudbala i Crvene zvezde Dragan Džajić. Utešni pogodak za Partizan postigao je Pirmajer 11 minuta kasnije.

Te sezone Crvena zvezda je dva puta savladala Partizan, oba puta rezultat je bio isti, 2:1, ali je šampion Jugoslavije te davne 1965 godine bila novosadska Vojvodine.

Tužna je činjenica da danas ne postoji sačuvan video zapis ovog derbija. Istorija se treba čuvati i pamtiti, jer samo oni koji pamte svoju istoriju mogu da imaju svetlu budućnost!