You are currently viewing Derbi Katalonije! Sve što niste znali o rivalstvu ljutih rivala!

Derbi Katalonije! Sve što niste znali o rivalstvu ljutih rivala!

Večeras se igra jedan od derbija koji su među vatrenijima a o kojima se malo zna!

U pitanju je derbi Katalonije. Espanjol dočekuje Barselonu, a rivalitet ova dva kluba nije toliko poznat jer je jedan rival mnogo poznatiji i uvek jači. Naravno to je Barselona. Popularniji je onaj koji Barsa igra sa Madridskim Realom.

Espanjol je klub okrenut Španiji što rivalitet sa Barelonom samo pojačava. Nekada nije bilo tako. Espanjol  je osnovao davne 1900. godine ponosni Katalonac Anhel Rodrigez, dok je godinu ranije Barsu osnovao Švajcarac Hans Gamper, kasnije „prekršten“ u Đoan. verovali su tada navijači Espanjola da su veći klub od Barselone, ali vreme koje je dolazilo je pokazalo drugačije.

Sada mnogo decenija kasnije Espanjol je klub za koji se kaže da je „španski“i navijači nisu za nezavisnost Katalonije, dok je Barselona simbol i ponos Katalonije. Iz „Blaugrane“ su 2018 godine bili najglasiniji pobornici osamostaljenja Katalonije posle refernduma održanog te godine.

Espanjol i Barselona nisu samo rivali zbog politike. Razlog je i to da je jedan od njih bogatiji, uspešniji, pa i voljeniji. Barsa je miljenica Katalonije kojoj su se uvek želje ispunjavale, dok je Espanjol otuđeni rođak.  Rivalitet je poslednjih godina dodatno podrgrevao Đererd Pike, koji je često napadao gradskog rivala. Pa je tako jednom prilikom odbio da odgovori na pitanje o gradskom derbiju, nazvavši ga „prigradskim“ derbijem, aludirajući na to da se Espanjol preselio na novi stadion u Kornelju, predgrađu Barselone. Pike je jednom prilikom otišao i korakviše, gostujući u jednoj emisiji rekao je da imaveći godišnji budžet od Espanjola, pa nije ni čudo što je dobio žestok odgovor. Navijači Espanjola su na jednom derbiju razvili transparent „Shakira es de todos“, što bi u prevodu značilo da je „svačija“. Pike im je 2018. uzvratio golom za pobedu n aKornelj i, pokazjući prst preko usta, čime ih je ućutkao, ali samo za kratko. Navijači Espanjola jedva čekaju svaki derbi da pokažu svoju mržnju prema Pikeu što će biti sigurno slučaj i u nedelju.

Espanjol je samo tri puta bio bolji od svog nevoljenog rivala. Najveću pobedu upisali su 1951. godine kada je bilo 6:0. U modernoj istoriji, remi u sezoni 2006/07 na „Kamp nou“ rezultatom 2:2, koji je doneo titulu Real Madridu, jedna je od najvećih „pobeda“ Espanjola, kada je po Raulu Tamudu nastalo i čuveno „tamudaco“.

Ukupno gradski rivali su odigrali 213 utakmica, 125 puta je pobedila Barselona, Espanjol sveg 44 puta, koliko puta je bila i nerešeno. Zanimljivost jeste da sadašnji trener Barse Ćavi Ernandes ima najveći broj nastupa u derbiju Katalonije – 36, a da je upravo debitovao protiv Espanjola 21. novembra, kada je na „Kamp nou“ bilo 1:0, golom Memfisa Depaja iz penala.