You are currently viewing Evo zašto je deprotovan Novak!

Evo zašto je deprotovan Novak!

Taman je Novak Đoković ostavio Australijsku golgotu iza sebe i okrenuo se lepšim stvarima u životu, ali Autralija ga nikako ne ostavlja na miru!

Federalni sud je najzad objavio razloge zašto je jednoglasno odlučio da ukine vizu Novaku Đokoviću i na taj način ga spreči da ispiše nove stranice istorije na Autrslijan Openu.

Najbolji teniser sveta je na drugom ročištu samo saznao konačnu odluklu tročlanog sudijskog panela kojim je predsedavao vrhovni sudija Džejms Olsop, a koji je tada poručio da će u narednim danima obrazložiti zašto su Novaku zabranili da ostane u zemlji i igra na Australijan openu.

Suđenje je zaista odigrano veoma brzo, kasnije se saznalo da je to bila želja Novakovih advokata ali iako je presuda bila donesena u kratkom roku, stručnjaci su napomenuli i ranije da će za obrazloženje iste biti potrebno više vremena.

Sud je sada saopštio razloge svoje odluke a to je što navodno ugrožava zdravstvenu sigurnost, uz napomenu da nije prekršio nikakav zakon Australije.

Ministru je bilo jasno da je Đoković odlučio da se ne vakciniše i mogao je da zaključi da će javnost gledati na to da je njegov stav protiv vakcinacije. Svetska zvezda bi onda mogla da utiče na mladu populaciju da ga oponašaju i podstakne ih da se ne vakcinišu. Dalje, postoje dokazi da je Đokpović zanemario mere javnog zdravlja tako što je prisustvovao aktivnostima iako je bio kovid pozitivan. Ministar je bio svestan činjenice da bi došlo do nemira u zajednici ako Đoković ostane – stoji između ostalog u spisima Suda:

Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrešenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni, Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja, posvećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge.

– Ipak, treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih delova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes. I da gospodin Đoković nije osvojio Australijan open, njegovo samo prisustvo ovde i njegov boravak, njegovo igranje tenisa, dovelo bi do toga da bi on ohrabrio one koji misle da je anti-vakcinanli pokret racionalan.

U međuvremenu je stigla vest da je Srbin rešio da tuži vladu Australije i traži odštetu od 3,8 miliona evra zbog u najmanju ruku rečeno lošeg tretmana.