You are currently viewing Fudbalska jesen srpskih klubova

Fudbalska jesen srpskih klubova

Završena je fudbalska jesen u Srbiji. Narednih dva meseca lopta se neće kotrljati našim terenima, stadioni će opusteti, tribine biće prazne. Nažalost ovo poslednje i nije neka promena koju sa sobom nosi pauza u fudbalskom prvenstvu, jer publike odavno nema na ovdašnjim stadionima, Bar ne u onom broju koji bismo želeli.

Promenila se slika koju vidimo pogledom na tabelu, na kraju polusezone. Posle nekoliko godina, branilac titule, Crvena Zvezda gleda u leđa večitom rivalu, I to je ta razlika koju je donela tekuća sezona. Inače, svi ostali klubovi u državi Srbiji, gledaju u leđa ovom dvojcu, i tu se ništa nije poromenilo. Kako izgleda, još dugo se i neće promeniti. Mnogi će reći nažalost, jer kvalitet jedne lige zavisi od broja klubova ujednačenih po kvalitetu, koji se mogu ravnopravno boriti za najviši plasman.
Međutim, to je tema kojom bi se trebalo ozbiljnije pozabaviti ljudi, koji vode brigu o klupskom fudbalu na ovim prostorima. Jedno je sigurno, kada bi Srpski fudbal dobio, recimo još dve ekipe koje bi se svake godine borile za šampionsku titulu, uz Zvezdu  i Partizan, upravo bi ova dva velikana bila na velikoj dobiti. Ne treba puno objašnjavati koliko bi veća i jača konkurencija doprinela  neizvesnosti, iz koje i proističe kvalitet. Koliko bi tek i Zvezda i Partizan, postali konkurentniji rivalima na Evropskoj sceni, posle igranja u jednoj takvoj ligi, gde bi se klubovi neke nove velike četvorke, borili za titulu do poslednjeg kola, do poslednjeg minuta. i tako svake godine, u kontinuitetu.
Dok se tako nešto ne dogodi, pratićemo ovo što sada imamo. A imamo to, da će zimski san biti najtopliji na crno-beloj strani Topčiderskog Brda. Sa +5 u odnosu na prve komšije, sigurno da je lakše sanjati šampionske snove. Zasluženo je Partizan na čelu karavana, u kontinuitetu su dobro igrali, delovali prilično sigurno, neretko i ubedljivo u duelima domaćeg šampionata. Samo jedan kiks Parnog valjka za dvadesetjedno kolo, nerešeno sa Proleterom u Beogradu. Uz remi u večitom derbiju, to im je jedini gubitak bodova.
Ako se doda i plasman u prolećnu, nokaut fazu, Lige konferencije, koju je Partizan započeo još letos kroz kvalifikacije, uspeh je potpun a zadovoljstvo opravdano.
I Crvena Zvezda je, osim u derbiju, uglavnom pobeđivala svoje rivale. Ipak, jednog nije, i to dva puta. Zvezdin Dželat, ove jeseni, zove se Radnik iz Surdulice. Samo jedan od mogućih šest bodova, osvojio je branilac titule u dva duela sa autsajderom. Prvo su, sva tri boda ostala u Surdulici. Još tada se ozbiljno zaljuljao crveno-beli brod, a na meču koji se igrao na Marakani, nova senzacija, nerešen ishod.
Na proleće još devet ligaških kola, pred plej of prvih osam ekipa. Još mnogo bodova u igri, neće se Partizan opustiti, neće se Zvezda predati, Daleko od toga, da je bilo šta rešeno, ali se akcije Partizana trenutno najbolje kotiraju.
Što se ostalih superligaša tiče, vladaće neizvesnost oko plasmana u plej-of, a zatim i u borbi za mesta koja vode u Evropu, Kao i surova borba za opstanak, kroz plej-aut.