You are currently viewing Gradski derbi Torina, Dama kroti Bikove

Gradski derbi Torina, Dama kroti Bikove

Derbi glavnog grada regije Pijemont, oduvek izaziva veliko interesovanje. Iako je zadnjih decenija, Juventus mnogo uspešniji i trofejniji klub, derbi Torina nosi sa sobom veliku draž, a rivalstvo među navijačima je ogromno.

Podeljenost u gradu i čitavoj oblasti Pijemonta je posebna priča i vuče korene iz prošlosti.

Torino je nastao tako što je grupa nezadovoljnih članova Juventusa stvorila frakciju, koja se protivila ideji da se klub preseli u drugi grad. Ta namera nikada nije ostvarena, ali su odmetnici osnovali klub koji su nazvali po imenu grada. To se desilo 1907. godine, kada je nastao FK Torino.

Sve do polovine prošlog veka, dva Torinska kluba su bila ujednačena po kvalitetu, imali svoja razdoblja dominacije i ravnopravno osvajali trofeje. Pet uzastopnih šampionata svoje države, Juventus je osvajao tridesetih, a Torino četrdesetih godina 20.veka. Sve se promenilo 1949. godine, posle avionske nesreče u kojoj su stradali igrači i članovi uprave Torina. Upravo je te godine, neposredno pre tragedije, Torino osvojio petu uzastopnu titulu. Ova generacija igrača Torina, smatra se se jednom od najvećih ekipa svih vremena i dobila je naziv Grande Torino.

Ovaj događaj je ostavio dugoročne posledice po torinski klub, koji više nikada nije predstavljao ono što je bio do tada. Nakon toga, gradski rival, Juventus, postao je daleko kvalitetniji i uspešniji klub, koji je izrastao u evropsku i svetsku veličinu.

Gradski derbi nosi naziv, derbi de la Mole, po čuvenoj građevini, simbolu grada. Prvi put je odigran 1907.godine, a izostajao je u godinama kada je Torino bio drugoligaš.

Specifičnost ovog rivalstva je i u socijalnim razlikama koje simbolišu dva kluba. Za Juve navijaju uglavnom viši slojevi društva, obrazovaniji i filozofski nastrojeni ljudi, industrijalci i imućniji građani. Nasuprot njima, navijači Torina su siromašniji slojevi stanovništva, radnici, ljudi koji su završili tehničke škole i stanovnici obližnjih sela. Dolaskom sa juga zemlje u Torino, da bi radili u fabrici automobila, mnogi doseljenici u grad počeli su da navijaju za Juventus. To je izazvalo reakciju pravih Torineza, koji su ustali u odbranu urbanog identiteta i svrstali se iza kluba koji nosi ime grada. Iako za Juventus navija ubedljivo najviše Italijana, smatra se da u samom gradu, veći broj tifoza podržava Torino.

Ovaj derbi, Stara dama dočekuje na četvrtom mestu tabele sa 46 bodova, Bikovi su u zlatnoj sredini, na desetoj poziciji sa 32 boda. U redovim domaće ekipe, zbog povrede neće igrati Bonući, Kjelini, Kjeza, De Vinter, dok Danilo odrađuje kaznu zbog žutih kartona. Gostujući sastav je oslabljen za Faresa i Praeta. Stara dama je u seriji od jedanaest utakmica u prvenstvu bez poraza, dok Torino igra u promenljivoj formi.

Naredni derbi je 154. po redu, u Seriji A, Juventus ima 72 pobede, Torino je slavio 38 puta, dok je 43 mečeva završeno nerešeno. Podatak koji govori da Juventusu baš odgovara gradski rival, je samo jedna pobeda Torina od poslednjih 31. derbija.

Juventus – Torino, petak 18.02. Alians stadion u Torinu, početak u 20.45h.