You are currently viewing HNL: U Zagrebu susret ljutih rivala, Dinamo i Hajduk se sastaju po 227. put

HNL: U Zagrebu susret ljutih rivala, Dinamo i Hajduk se sastaju po 227. put

Derbi svih derbija, tako se u Hrvatskoj javnosti govori,kada je u pitanju utakmuca Dinamo – Hajduk.

Godinama unazad, Splitski Majstori s mora ne liče na klub slavne prošlosti. Kriza igre i rezultata je udaljila „Bile“ od pozicije koja se očekuje i priliči klubu takvog renomea. Menjale su se uprave, treneri i igrači ali već nekoliko sezona Hajduk ne pronalazi način da se uključi u trku sa šampionsku titulu.

Dominacija Dinama u domaćim okvirima je postala realnost, nešto što se odavno ne dovodi u pitanje. Zagrebački tim odavno nema pravog rivala u hrvatskoj ligi, a zadnih godina prvi pratici su Rijeka, Osijek, pa čak i Zagrebačka Lokomotiva,pre dve godine. Hajduk je negde iza, daleko iza borbe za vrh, a kamoli blizu same titule. U isto vreme na međunarodnom planu, Dinamo je ostvario značajne rezultate, dok je rival svoje učešće završavao na samom početku, poražen i eliminisan od timova koji su skoro nepoznati na mapi fudbalske Evrope.

Da li je došlo vreme da se sve to promeni? Odgovor bismo mogli da dobijemo već danas, na Maksimirskom stadionu. Dinamo dočekuje Hajduk a razlika na tabeli je samo jedan bod u korist Zagrebčana. Biće to prilika da se vidi kako je na Plave delovala promena trenera (Šopić zamenio Krznara), i da li je Hajduk u stanju da pokaže kako se vraća na veliku scenu i priključuje borbi za tron.

Dinamo ima bod više i utakmicu manje od Hajduka, trenutno je Rijeka na čelu tabele sa 36 bodova iz 17 mčeva, Osijek je drugi sa bodom manje. Dinamo iz 15 utakmica ima 31 bod, a Hajduk 30 iz 16 kola.

Poznati su nam i sastavi: