Hrvatska u velikoj drami dobila posljednjeg protivnika u skupini

Nakon što su Islanđani izbacili domaćina Mađarsku, u utakmici između Nizozemske i Portugala odlučivao se zadnji putnik u drugi krug i zadnji protivnik Hrvatske u grupi I.

To će biti reprezentacija Nizozemske. Možemo već sada reći da se radi o najugodnijem iznenađenju prvenstva. Uspjeh Nizozemske posljedica je sistematičnog rada sa islandskim trenerom Erlingurom Richardssonom, koji je već pet godina izbornik tulipana, inkorporirajući skandinavski rukometni stil.

Sve to ne bi bilo moguće bez dobre igračke baze, a prije svega Kayu Smitsu, po mišljenju autora ovog članka najboljeg igrača dosadašnjeg dijela prvenstva. Brzonogi nizozemski bek se u tri utakmice takvom lakoćom šetao kroz protivničke obrane da jedva čekamo vidjeti kako će igrati protiv velikih reprezentacija u drugom krugu.

Kad je riječ o samoj utakmici, spomenuti Smits sa 8, te Dani Baijens sa 6 golova predvodili su Nizozemsku do pobjede od 32-31. Vodili su Nizozemci cijelu utakmicu sa po 3-4 razlike, da bi Portugal ušao u zadnju minutu sa 31-30, nakon velikog preokreta. Ipak, Baijens je izjednačio, a nizozemski vratar obranio zadnji napad Portugala, nakon čega su se Portugalci predali, budući im je trebalo dva razlike, te je Nizozemska zabila par sekundi prije kraja za veliko slavlje.