You are currently viewing Igralo se na -19 stepeni! Dva igrača zamenjena zbog hipotermije!

Igralo se na -19 stepeni! Dva igrača zamenjena zbog hipotermije!

Igranje fudbala zimi kada temperature padaju nikako nije zabavno, ali utakmica između SAD-a i Hondurasa može biti jedna od najhladnijih utakmica koja se ikada igrala.

Reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država je u 11. kolu srednjoameričkih kvalifikacija za SP pobedila Honduras sa 3:0, utakmicu se obeležile nemile scene.

Timovi su bili primorani da igraju meč uprkos temperaturi u Minesoti koja je dostizala -19 ℃.

Selekcija Amerike je učila  sve što je bilo u njihovoj moći da pomognu igračima, navijačima i osoblju tokom meča, obezbeđujući 20.000 besplatnih rukavica, zagrejane klupe, dodatnu toplu hranu i piće, pa čak i odobrene uređaje za grejanje na baterije.

Igračima i sudijama je takođe bilo dozvoljeno da nose onoliko opreme za hladno vreme koliko je potrebno.

Glavni fokus večeri bio je na dvojici igrača iz Hondurasa koji su morali da budu zamenjeni zbog hipotermije, uprkos preduzetim merama opreza. Golman Hondurasa Luis Bobo’Lopez bio je prvi igrač koji je napustio teren i dobio tretman pošto je zamenjen na poluvremenu.

Napadač Hondurasa Romel Kioto takođe je bio isključen nakon što se smrzao, iako se veruje da je njegovo stanje bilo manje teško od golmana.

„To nije normalno. Nezamislivo je da vas moć u svakom smislu dovede ovde da igrate igru i dobiti rezultat. Igra nije počela, ali jedva čekam da se završi. Jer to nije za uživanje, već za patnju“, rekao je pre utakmice trener Hondurasa.

Američki selektor, koji je zbog prednosti domaćeg terena insistirao da se igra u Minesoti, nije imao previše razumevanja za goste iz toplijih krajeva kojima su Amerikanci dali svu potrebnu toplu odeću i opremu.

,,Kad mi moramo da gostujemo u njihovim krajevima gde je 30 stepeni i 90 posto vlage i moji igrači su dehidrirani i imaju grčeve, onda se to tumači kao priroda ovih naših kvalifikacija, a sad je ovo problem. Prošle dve utakmice takođe smo igrali u hladnijim gradovima i nismo želeli seliti utakmicu u toplije krajeve zbog aklimatizacije i što manjeg putovanja“ rekao je selektor SAD Greg Berhalter.