You are currently viewing Košarkaši Bosne ne putuju u Vilnus: Savez se hitno obratio FIBA
Foto: fiba.basketball

Košarkaši Bosne ne putuju u Vilnus: Savez se hitno obratio FIBA

Košarkaši Bosne i Hercegovine očekuje utakmica Kvalifikacija za Mundobasket koja bi trebalo da se igra 27. februara u Vilnusu. Ipak, zbog aktuelne bezbednosne situacije na istoku Evrope KSBiH obratio se FIBA.

Selekcija Bosne i Hercegovine nije otputovala na utakmicu protiv Litvanije, a Košarkaški savez pisao je FIBA sa molbom da se utakmica odloži.

– U saglasnosti sa stručnim štabom i igračima, doneli smo odluku da reprezentacija BiH ne putuje jutros zajedno sa selekcijom Litvanije čarterom u Vilnius, kako je prvobitno planirano. Smatramo da je stanje u tom delu Evrope, najblaže govoreći, veoma zabrinjavajuće – navodi generalni sekretar saveza Amer Čolan i dodaje:

– Tokom dana se očekuje i da litvanski parlament donese odluku o proglašenju vanrednog stanja, što dovoljno govori. U takvim okolnostima, smatramo da bi bilo najbolje odložiti utakmicu, te smo se obratili najvišim telima FIBA zahtjevom da odrede novi termin meča, kada budemo sigurni da naši reprezentativci neće biti izloženi bilo kakvom riziku tokom putovanja u Litvaniju – navodi Čolan.

Konačna odluka FIBA očekuje se tokom dana. Košarkaši Bosne i Hercegovine poraženi su u meču protiv Litvanije odigranom sinoć u Tuzli, rezultatom 77:78.