You are currently viewing Mbapeu prete smrću: Igrač u sred političkog rata

Mbapeu prete smrću: Igrač u sred političkog rata

Kilijan Mbape ne privlači pažnju samo svojom fenomenalnom igrom. Mnogi Francuzi ga ne vole i svašta mu zameraju. Nije izuzet ni iz rasističkih vređanja, a sada se nalazi u centru političkog rata u Parizu.

U Bondiju, siromašnom mestu u kojem se Mbape rodio, postoji i mural posvećen najpoznatijem stanovniku ove četvrti, mural koji su mnogi kritikovali.

Mbape je pristalica socijalista koji imaju prirodnog saveznika u doseljenicima, odnosno ljudima poreklom iz afričkih zemalja, nekadašnjih francuskih kolonija. Kilijan se uključio u političku trku koju vodi lokalni socijalistički lider Silvajn Tomasin, a krajem januara su lokalni izbori u Bondiju.

Socijalistički kandidat je sa Mbapeom posetio trening Bondija, kluba u kome je Mbape počeo da igra fudbal. To je protumačeno kao podrška levici, a usledile su pretnje na društvenim mrežama.

Na muralu su osvanuli grafiti „Mbape, mrtav si čovek“, a seriju pretnji je dobio i sam političar.

Oglasili su se i protivnici.

Stefan Arve, prvi čovek konzervativnih liberala je Tomasina optužio za instrumentalizaciju politike, a Mbapea da ne bi trebalo da deli ljude u sopstvenom gradu.

Tomasin je žestoko odgovorio, grafite, odnosno pretnje upućene njemu i Mbapeu nazvao kukavičlukom i pretnjom po demokratiju, širenjem klime straha.

Mbape je na društvenim mrežama dobio neverovatan broj uvreda i pretnji, što ga je opredmetilo kao omraženu političku ličnost.