You are currently viewing Najlepši gol ikada postignut na „večitim derbijima“!

Najlepši gol ikada postignut na „večitim derbijima“!

Kada se igra „večiti derbi“ ništa drugo nije važno! Tada je Beograd na jednom od svoja dva najveća stadiona!

Kada se igra „večiti derbi“ danima unpared se priča o njemu. Osluškuju se vesti iz tabora večitih, budi se sećanje na ranije duele ljutih sportskih rivala. Bilo da je crveno-bela ili crno-bela boja u srcu svi se slažu oko jednog. Najlepšeg gola koji je postignut na „večitom derbiju“!

Koji je to gol?

Bio je 6. septembar 1987. godine. Igrao se 81 „večiti derbi“. Zvezda je tih godina spremala tim koji će pokoriti Evropu dok je Partizan vodio epske duele protiv velikih timova Evrope. Početkom te sezone Crvena zvezda je bila u boljoj formi od svog rivala koji je bio pod pritiskom zbog slabijih partija u prva 4 kola šampionata Jugoslavije.

Atmosfera na stadionu Partizana bila je pred usijanjem. Tribine su bile popunjene do poslednjeg mesta. Igla nije imala gde da padne. Kapacitet stadiona JNA je tada bio 55.000 ljudi jer u tom periodu još nije bio usvojen UEFIN pravlinik o bezbednosti koji će smanjiti kapacitete stadiona.

Nisu još svi gledaoci zauzeli svoja mesta kada je viđen najlepši gol ikada postignut na „večitim derbijima“. Igrao se peti minut kada je peta Zvezdina zvezda, Dragan Stojković Piksi pošao da izvede udarac iz ugla. Gledao je ka šesnestercu, davao instrukcije saigračima, i tada uradio nešto što niko nikada pre ni posle njega nije uradio. Uočio je da čuvar mreže Partizana Đukanović ne stoji dobro, popravio štucnu, uhvatio kratak zalet i loptu poslao ka golu. Lopta je nestvarno letela, i završila pored leve stative u mreži. Neverica na licima igrača i golama Partizana se videla i sa najdaljeg dela tribina.

Partizan je vratio u meč golom Stevanovića. Vokri je imao priliku da preokrene suseret ali je loptu poslao preko gola.

U drugom poluvremenu Zvezda je napadala iz sve snage. Prvo je šut Mrkele odbranio golam Đukanović ali je samo nekoliko minuta kasnije bio nemoćan. Marović je centrirao loptu, u kaznenom prostoru pomalo nespretno reaguje Bora Cvetković ali dovoljno dobro da lopta završi u mreži. Posledni gol na meču je bio mat u dva poteza. Robert Prosinečki šalje dugačak pas ka Bori Cvetkoviću koji postiže drugi pogodak za prenost Zvezde od 3:1.

Partizan je do kraja susreta uspeo da postigne samo utešni pogodak. As PAartizana Nebojša Vučićević je posle sjajne solo akcije savladao Diku Stojanovića za konačnih 3:2.

Igralo se puno derbija od tada. Ali nikada nije viđen lepši gol od tog Piksijevog iz davnog septembra 1987. godine.