You are currently viewing Nastavak prvenstva u „Cvajti“, superjako drugoligaško takmičenje

Nastavak prvenstva u „Cvajti“, superjako drugoligaško takmičenje

Postoji li neka zemlja u svetu, gde se u drugoj fudbalskoj ligi takmiči nekolicina klubova, koji u svojim vitrinama imaju više desetina pehara državnog prvaka? Naravno da postoji, radi se o Nemačkoj. Nešto slabije upućeniji pratilac fudbala, bi na pomen imena kao što su Hamburger, Šalke 04, Verder, Nirnberg, pomislio da se radi o samom vrhu Bundes lige ili nekog Evropskog kupa. Na ovom spisku ima i bivših prvaka Evrope (HSV) ili osvajača Kupa Uefa (Šalke 04).

Druga liga Nemačke ili popularna Cvajta, godinama važi za jedno od najtežih i najneizvesnijih liga. Svakako, i za možda najjače drugoligaško takmičenje na svetu. Kliubovi koji ispadnu iz Bundes lige, ne vraćaju se baš lako i ekspresno u elitno takmičenje, tako da je konkurencija poznatih klubova i nekadašnjih veličina impozantna.
Ovog vikenda, posle jednomesečne pauze, nastavlja se takmičenje u cvajti. Na redu je 19.kolo, a jesenji deo sezone je doneo neizvesno i ujednačeno takmičenje. Rezultat toga je minimalna bodovna razlika imeđu klubova. Za prva dva mesta koja donose plasman u prvu ligu, kao i za treće mesto koje vodi u baraž, vodiće se velika borba do posledneg kola. Bar deset klubova će biti u trci za vrh tabele. Razlika između trećeg i desetog mesta je samo pet bodova. Isto važi i što se tiče borbe za opstanak, svaki bod biće zlata vredan, možda i presudan.
Jesenji prvak je, na iznenađenje mnogih, sa sedištem u Hamburgu, ali nije reč o slavnom HSV-u, već o gradskom rivalu, Sent Pauliju. Klub iz predgrađa velike Evropske luke, ima skromniju tradiciju, manje je poznat od čuvenih komšija, manje bogat, ali je klub sa ogromnom podrškom u gradu. Navijači St. Paulija važe za sinonim odanosti i fanatično su privrženi svom klubu. Da li će se ostvariti san „običnog čoveka“ u Hamburgu, da se njihovi ljubimci plasiraju u Bundes ligu, ostaje da se vidi. Sent Pauli je na dobrom putu, vodi na tabeli sa 36 bodova, jednim više od Darmštata i pet više od Hamburgera, Šalkea, Nirnberga i Hajdenhajma.
Na terenima druge lige Nemačke nikome nije lako, skoro svaki meč je bespoštedna borba. Velikim klubovima, slavnih imena, neće biti dovoljna samo reputacija i slavna prošlost da bi ostvarili svoje ciljeve. Od Rostoka i Drezdena, gde su nekadašnje „zvezde istoka“, Hanza i Dinamo, pa preko juga, zapada i bogatog severa zemlje, vodiće se, kao i svake godine, retko uzbudljive i neizvesne borbe.
Prve dve utakmice 19.kola su već u petak, sastaju se Dinamo Drezden – Hamburg, odnosno Hanza – Hanover 96. Nastavak kola je u subotu kada su na programu četiri meča, dok će se zadnjeg dana vikena odigrati još tri duela.