You are currently viewing Odgovor Teniskog saveza Srbije Australiji

Odgovor Teniskog saveza Srbije Australiji

Teniski savez Srbije morao je da da odgovor na skandaloznu odluku koju je doneo Federalni sud u Australiji. Povodom ukidanja vize i zahteva za deportaciju Novaka Đokovića, Teniski savez Srbije je izrazio veliko razočaranje i smatraju da iza svega stoje organizatori ATP-a i ITF-a.

TSS je istakao da je politika pobedila sport, što je van svake normale, a povodom odluke istakli su sledeće:

Farsa je završena. Teniski Savez Srbije izražava svoje ogromno razočarenje ovakvom odlukom Australijskog suda. Politika je ovoga puta pobedila sport. Devetostrukom šampionu Australijan opena Novaku Đokoviću je uskraćeno pravo da zaigra na prvom Grend slem takmičenju sezone i pokuša da na sportskom terenu, na kome je nizao sve same pobede, deseti jubilarni put podigne pehar i osvoji dvadeset prvu gren slem titulu“, navedeno je u početku saopštenja.

Uz to stoji napomena da je Novak ispunio sve uslove da igra ali da mu je ta mogućnost uskraćena zbog „javnog interesa“.

Teniski savze Srbije postavio je logično pitanje- kakvu poruku šalje Australija, kao dvostruki organizator olimpijskih igara i pred treće domaćinstvo planirano za 2023. godinu.

Da za najboljeg svetskog tenisera ne važi sveto olimpijsko pravilo – važno je učestvovati? Izostanak reakcija tokom čitavog slučaja od strane ATP (Asocijacije teniskih profesionalaca), ITF (Svetske teniske federacije), kao i vodećih sportskih svetskih institucija, nameće pitanje da li će ovo od sada da bude šablon ponašanja organizatora velikih sportskih priredbi?

Uz ovo stoji pitanje da li će i ubuduće sportisti koji validno ispune zahteve moći da se takmiče na najvišem nivou.

Za kraj, TSS je pružio bezrezervnu podršku Đokoviću.

Teniski savez Srbije u potpunosti podržava Novaka Đokovića kao najboljeg ambasadora naše zemlje. Verujemo i nadamo se da će i posle ove nepravde učinjene ne samo jednom istorijski uspešnom sportisti, nego i izuzetnoj ličnosti, Novak kao i obično biti jači i bolji„, navedeno je u poslednjem delu saopštenja Teniskog saveza Srbije.