You are currently viewing Odlazak košarkaške kraljice!

Odlazak košarkaške kraljice!

Lusija Haris pionirka ženske košarke u Sjedinjenim Američkim državama preminula je u 66 godini života, saopštila je njena porodica!

– Duboko smo tužni što objavljujemo da je naš anđeo, naš stub, naša sestra, naša majka, naša baka i osvajačica olimpijske medelje, kraljica košarke Lusija Heris neočekivano preminula – navodi se u saopštenju.

Lusija Haris je jedina žena koja je zvanično izabrana na NBA draftu i to od strane ekipe Nju Orleans Džeza, 1977. godine, o čemu je nedavno u Americi snimljen i dokumentarac. Iako nikada nije zaigrala za svoj tim jer je u to vreme bila u drugom stanju istorija ne zaboravlja njen poduhvat.

Ona je na draft izašla posle Olimpijskih igara  u Montrealu 1976. godine, gde je na debitantskom nastupu tog sporta u ženskoj konkurenciji osvojila srebrnu medalju. Na univerzitetu Delta stejt osvojila je tri titule u koledž ligi, a u Profesionalnoj ženskoj košarkaškoj ligi nastupala je od 1979. do 1980. godine.

Zanimljiv je podatak da je pre Luis Haris na draft pokušala da izađe i Deniz Long, ali je te 1969 godine liga poništila njen izbor u ekipu San Francisko Voriorsa.