You are currently viewing Otišao jedan od najvećih!

Otišao jedan od najvećih!

Tužna vest za fudbalski svet!

Real Madrid obavestio je javnost o odlasku jednog od najvećih igrača koji su nosili beli dres kraljevskog kluba Fransiska Paka Henta. 

Pako je preminuo u 89. godini života. Od kada je otišao Di Stefano Hento je bio počasni predsednik kluba kao jedna od ikona generacije koja je pedesetih pokorila fudbalsku Evropu.

Francisko Pako Hento je za „kraljevski klub“ nastupao punih 18 godina. Za to vreme je skupio 450 utakmica i postigao 180 golova. Treba napomenuti da je u to doba igrano mnogo manje utakmica nego danas, zbog čega brojka od 450 mečeva još više dobija na značaju. Neki od njegovih rekorda koje je postavio kao levo krilo „kraljevića“ do dan danas nisu oboreni.

Osvojio je 6 titula šampiona Evrope, a La ligu je osvajao čak 12 puta. Ukupan broj njegovih trofeja sa Realom je neverovatnih 24.

IFHSS (Međunardoni institut za fudbalsku istoriju i statistiku) proglasio ga je na najvećeg španskog fudbalera svih vremena i 30. najboljeg igrača u istoriji fudbala. Igrao je na dva Mundijala (1962. i 1966), ali nije imao naročitog uspeha sa Furijom.

Kada je odlazio u penziju 1971. na njegovom oproštaju igrao je Dragan Džajić. Izlazeći iz igre Hento je predao trećoj Zvezdinoj zvezdi dres sa brojem 11, očekivalo se da ga baš Džaja nasledi na levom krilu, ali do tog transfera nikada nije došlo.