You are currently viewing Otkriven doping na Zimskim olimpijskim igrama

Otkriven doping na Zimskim olimpijskim igrama

Danas je potvrđen prvi slučaj dopinga na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. O prvom slučaju dopinga izvestile sve NBC vesti iz Filadelfije, a ubrzo su preneli gotovo svi mediji koji izveštavaju o ZOI.

Saveh Šemšaki, takmičar koji predstavlja Iran u slalomu i veleslalomu, bio je pozitivan na anabolički steroid. Kod tridesetšestogodišnjeg iranskog takmičara pronađeni su derivati testosterona koji se deklarišu kao nedozvoljene supstance na gotovo svim sportskim takmičenjima.

Šemšaki je pre 12 godina učestvovao na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru i pre osam godina u Sočiju. Najbolji rezultat ostvario je u Sočiju gde je bio 31. u slalomskoj trci.

Povodom pozitivnog testa koji je obelodanjen odmah nakon prispeća, oglasili su se organizatori Zimskih olimpijskih igara kratkim saopštenjem, preciznije, delom pravilnika:

„Sportista ne može da se takmiči, trenira ni učestvuje u bilo kakvoj aktivnosti na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Takođe, sportista ima pravo da ospori izricanje privremene suspenzije pred Sudom za sportsku arbitražu, a jednako tako ima pravo da traži analizu B uzorka“