You are currently viewing Polufinale Engleskog Liga kupa, velikani u trci za trofej

Polufinale Engleskog Liga kupa, velikani u trci za trofej

Naredna dva dana, što se tiče ostrvskog fudbala, rezervisana su za polufinalne utakmice Karabao kupa, što je zvaničan naziv za Engleski Liga kup.

Takmičenje se organizuje od 1960. godine, a za pehar se bore 92. kluba. Dvadeset klubova dolazi iz Premijer lige, dok su preostale 72 ekipe članovi od druge do četvrte lige. Samo u polufinalu se igraju po dve utakmice, u ranijim fazama takmičenja igra se jedan meč, kao i samo finale.
Liga kup nema značaj kao FA kup, koji je mnogo stariji i masovniji, ali je takođe cenjen, a pobednik ima obezbeđeno mesto u Ligi Evrope. Pehar koji se dodeljuje pobedniku je prvi osvojen trofej u sezoni, jer je finale već u februaru.
Polufinalisti aktuelne sezone su Čelzi, Totenhem, Liverpul i Arsenal. Već je odigran prvi od dva duela između Čelzija i Totenhema, na Stamford Bridžu je petog dana nove godine, domaćin bio bolji i slavio protiv Totenhema sa 2:0. Revanš je 12. januara.
Drugi polufinalni par je Liverpul – Arsenal, a ove ekipe tek očekuje dvomeč. Prvi susret je na programu 13.01. na Enfildu, dok je revanš sedam dana kasnije na Arsenalovom Emirejtsu. Iako je čest slučaj da u Karabao kupu ekipe ne igraju u najačem sastavu, sigurno će se sa velikom pažnjom pratiti ovaj klasik Engleskog fudbala. Biče to dobra prilika da  svoj kvalitet i spremnost provere Tuhelova odnosno Artetina ekipa.
Koji klubovi će se pojaviti u 62. finalu liga kupa, koje se igra na Vembliju, znaće se u utorak uveče posle revanša u londonu, odnosno za nedelju dana, posle drugog odmeravanja snage između Arsenala i Liveroula. Finale je zakazano za 27. februar.
Najviše trofeja Liga kupa dosad, osvojili su Liverpul i Mančester Siti, po osam. Čelzi ima pet trofeja ovog takmičenja, Totenhem jedan manje, dok je Arsenal dva puta u svojoj istoriji osvajao ovo takmičenje.