You are currently viewing Popularnost klubova u Italiji, Juventus bez premca

Popularnost klubova u Italiji, Juventus bez premca

Italija je jedna od najlepših zemalja na svetu. Oduvek su prošlost, tradicija, navike  i običaji, uz naravno prirodne lepote, izazivali interesovanje za ovu zemlju i njene stanovnike.

Što se tiče samih Italijana, uvreženo je mišljenje da imaju tri najveće strasti, lepe žene, muzika i fudbal. Kojim redosledom, nije baš potvrđeno, niti najbitnije za našu temu.
Jedna od najpoznatijih agencija koje se bave globalnim istraživanjima tržišta, IPSOS, objavljuje podatak da Seriju A prati oko 25 miliona stanovnika, što je nešto manje od 50% stanovništva u državi od 60 miliona ljudi.
U pogledu popularnosti klubova, brojke potvrđuju odavno poznatu činjenicu da je Juventus ubedljivo najpopularni klub u zemlji. Ovaj klub ima više navijača nego prvi pratioci, Inter i MIlan, zajedno. Četvrti na listi, po popularnosti, je Napoli, zatim Roma, Fiorentina, Lacio…
Interesantno je da broj navijača korelira sa položajem klubova na tabeli i da  oni, koji su godinama u gornjem domu, imaju i najveću podršku.u zemlji.
A brojevi su sledeći:
Juventus 8.839.000; Inter 3.868.000; Milan 3.647.000; Napoli 2.750.000; Roma 1.847000; Fiorentina 631.000: Lacio 547.000.
Posmatrajući broj navijača Italijanskih klubova na globalnom nivou, redosled je drugačiji. Ubedljivo najviše pristalica u celom svetu, od klubova iz ove zemje, ima Milan. Procenjuje se da oko 95 miliona ljudi širom planete, simpatiše rosso – nere. Gradski rival Inter, ima podršku od oko 55 miliona svetske populacije, dok najpopularniji u zemlji, nije toliko popularan i u svetu, Staru damu podržava oko 27 miliona u svetu.
Inače najpopularnij fudbalski klub na svetu je Mančester Junajted sa 650 miliona navijača, Barselona ima 450 milona, a Real madrid oko 350 miliona pristalica, širom sveta.