You are currently viewing PREGLED DANA 1: Ex-yu derbi pripao Slovencima, „tulipani“ šokirali domaćina (VIDEO)

PREGLED DANA 1: Ex-yu derbi pripao Slovencima, „tulipani“ šokirali domaćina (VIDEO)

Prvi dan rukometnog Eura u Mađarskoj i Slovačkoj prošao je uglavnom bez većih iznenađenja, a za najveće iznenađenje prvog dana pobrinula se reprezentacija Nizozemske. Izgleda da se danas i rukomet igra svuda! Mađari, koje kladionice drže među favoritima za medalju s obzirom na činjenicu da su domaćini, su već u prvoj utakmici negativno šokirali svoje navijače. Osim početnog vodstva od 1-0 Mađarska je stizala rezultat cijelo vrijeme, s time da je prednost „tulipana“ uglavnom iznosila 3 razlike. Ipak, pred sam kraj Mađari su došli do 28-28, ali više nisu mogli i Nizozemska slavi veličanstvenu i senzacionalnu pobjedu- 31:28. Briljirao je Smits sa 11 golova, a kod domaćina Lekai sa 8 i Bodo sa 6 zgoditaka.

Ex-yu derbi igrali su Slovenci i Makedonci, a slavili su prvi sa 27-25 u utakmici punoj preokreta. Šok za Makedoniju i prije početka bila je činjenica da izbornik i igrač Makedonije, legendarni Kiro Lazarov, neće moći igrački pripomoći svojoj ekipi. Ipak, kao da je taj hendikep galvanizirao Makedonce koji počinju furiozno sa 4-1. Slovenija se ubrzo komsolidirala i na poluvrijeme otišla sa 13-10, da bi ubrzo otišli i na maksimalnih +5. Kad su svi pomislili da je kraj, uporni Makedonci dolaze do 23-22. Ali tada su loše odigrali nekoliko napada i Slovenija je izdržala makedonske napade slavivši sa 27-25. Dolenec sa 5 i Blagotinšek sa 4 gola su predvodili Slovence, a senzacionalni Kuzmanoski Makedonce sa čak 9 golova.

Kao što je već rečeno, Srbija je lako pobijedila svoj uvodni meč sa Ukrajinom, a Hrvatska se hrabro oduprla Francuzima, unatoč problemima sa izostancima igrača.
Osim toga, na najvećem iskušenju bio je branitelj titule Španjolska, koja je jedva pobijedila Čehe sa 28-26, dok su reprezentacije Bosne i Hercegovine i Crne Gore očekivano doživjele teške poraze. Obje reprezentacije muku muče sa igračima van stroja zbog korona virusa, te je Crna Gora poražena od Danske sa 30-21, a Bosna i Hercegovina od Švedske sa 30-18.
Rusija je jedva dobila Litvu sa 29-27, a očekivano uvjerljivi su bili pritajeni favoriti Norvežani pobijedivši domaćine Slovake sa 35-25.