You are currently viewing Rivale „Kauboja“ određuje matematika

Rivale „Kauboja“ određuje matematika

Hrvatska rukometna reprezentacija plasirala se u drugi dio natjecanja i to grupu I koja će se održati u velebnoj dvorani MVM Dome u Budimpešti. „Kauboji“ prvi susret igraju u četvrtak, 20. siječnja 2022. protiv jednog od najugodnijih iznenađenja prvenstva Crnom Gorom, dok u subotu, 22. siječnja Hrvatska ide na megdan Danskoj. S obzirom na poraz od Francuske, za očekivati je da bi taj susret mogao biti zadnja prilika Horvatovih izabranika za plasman u polufinale, u koje idu samo prve dvije momčadi iz svake polufinalne grupe. Preostala dva suparnika u grupi saznati ćemo sutra.

Situacija u grupi B ne može biti zanimljivija. Uoči zadnjeg kola prve grupne faze Island ima 4 boda, Mađarska i Nizozemska 2, a Portugal je bez bodova. Stanje je takvo da sve ekipe mogu proći dalje.

Idemo prvo od najjednostavnijeg scenarija. Ako Nizozemska dobije Portugal svakako ide dalje i ne ovisi o nikome. Ali time komplicira život domaćinu Mađarskoj koja mora za prolaz dalje dobiti Island bar 2 razlike, a za prvo mjesto u grupi treba pobjedu od 5 razlike nad Islandom, uz više postignutih golova od „tulipana“ ili 6 razlike da ne ovise o gol razlici. U tom slučaju bi Island ispao, ali Mađarska svakako ako i bude prva u grupi, ali Nizozemska prođe, ne prenosi niti jedan bod, dok bi Nizozemska prenijela 2 boda. Ako Island dobije Mađare, sve je jasno, oni prenose 2 boda, a Nizozemska nula.

Međutim, situaciju dodatno komplicira Portugal. Ako oni dobiju Nizozemsku, time pomažu domaćinima, jer Mađarskoj tada igra pobjeda i sa 1 razlike za izravno prvo mjesto u grupi, te što je još važnije prenošenje 2 boda, dok bi Island prošao, Li sa nula bodova. Ipak, ako bi Island dobio Mađarsku, uz pobjedu Portugala nad Nizozemskom, Islanđani prenose 2 boda, a za drugo mjesto se stvara krug između domaćina, tulipana i Portugalaca u kojem bi samo najbolji prošao dalje. To nikako ne može biti Mađarska, već Portugal mora dobiti Nizozemsku sa 2 razlike uz postignutih 30 golova za prolazak grupe, ili sa 3 razlike, dok u suprotnom scenariju dalje ide Nizozemska.