You are currently viewing Rukometni klasik Hrvatske i Srbije- povijest dosadašnjih susreta

Rukometni klasik Hrvatske i Srbije- povijest dosadašnjih susreta

Večeras u Szegedu se igra novi čin rukometne drame između Hrvatske i Srbije. Ulog je veliki- za Hrvatsku i zadnja prilika za prolazak u drugu fazu, dok će Srbija imati priliku i u sljedećem kolu, ali sigurno ne može računati da se „vadi“ protiv Francuske, tako da večerašnja utakmica odlučuje putnika u sljedeću fazu natjecanja.

Duga je povijest međusobnih dvoboja Hrvatske i Srbije u rukometu, a zanimljivo je da su prva tri susreta otišla na stranu srpske reprezentacije, tada pod imenom SR Jugoslavije. Prvi povijesni međusobni susret je odigran na EP u Španjolskoj i Srbi su slavili u grupnoj fazi sa 27-24 prošavši tako u polufinale u kasnijem putu do bronce. Sljedeća dva susreta je SR Jugoslavija deklasirala Hrvatsku- najprije na SP u Egiptu 1999. sa 30-23, a zatim na EP u Švedskoj 2002. sa 34-22.

Nakon uvodna tri poraza krenula je velika serija Hrvatske. Na SP u Tunisu 2005. Hrvatska je prvi puta slavila protiv Srbije (tada pod imenom SCG) u super dramatičnom meču kada je Vlado Šola obranio udarac Sudžuma sa lijevog krila u zadnjem napadu. Potom je Hrvatska slavila i sljedeće godine na EP sa 34-30. Potom nije bilo međusobnih susreta do prvog susreta sa Srbijom (nakon odcjepljenja CG) 2011. na SP kada je odigran remi 24-24.

Sljedeće godine odigrana su 2 međusobna susreta- Srbija je slavila u poznatom naelektriziranom susretu u Beogradskoj areni sa 26-22, ali je Hrvatska uzvratila na Olimpijskim igrama u Londonu uvjerljivom pobjedom od 31-23.

Uslijedila je najveća hrvatska pobjeda u međusobnim susretima- 32:22 u splitskoj Spaladium Areni. Potom su uslijedila dva susreta u kvalifikacijama za Euro 2020. U Hrvatskoj je slavio domaćin sa 27-23, a u Srbiji smo gledali remi 25-25.

Posljednji susret odigran je na samom EP 2020. Ponovno je bila bolja Hrvatska sa 24-21. Večeras ćemo saznati da li Hrvatska nastavlja svoj niz pobjeda ili Srbija pod vodstvom novog izbornika može iznenaditi.

This Post Has One Comment

Comments are closed.