You are currently viewing Rus nosio znak sa tenkova na dodijeli medalje, legenda sporta ga nazvala imbecilom
foto:twitter

Rus nosio znak sa tenkova na dodijeli medalje, legenda sporta ga nazvala imbecilom

Ruski gimnastičar Ivan Kuljak osvojio je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Dohi, a potezom koji je napravio zaprepastio je cjelokupnu sportsku javnost.

Kuljak se na ceremoniji pojavio sa slovom Z nalijepljenim na prsa, što je znak koji Rusi stavljaju na svoja ratna vozila kojima napadaju Ukrajinu. Upravo to slovo Z je postalo simbol agresije na Ukrajinu.

Kuljak se na natjecanju, baš kao i ostali ruski  natjecatelji, nije mogao natjecati pod ruskom zastavom, a na ovaj način je dao podršku svojoj zemlji. Što je najtragičnije od svega zlato je osvojio Ukrajinac Ilija Kovtun, sa kojim se Rus slikao uz simbol sa kojim Rusija razara njegovu zemlju.

Svjetska gimnastička federacija se oglasila o slučaju: „Zatražili smo da Etička komisija odmah otvori istragu protiv Ivana Kuljaka zbog  šokantnog ponašanja na prvenstvu. FIG je već ranije donio odluku da je od danas svim ruskim i bjeloruskim gimnastičarima zabranjeno sudjelovanje u međunarodnim natjecanjima.

Nije dugo trebalo čekati reakciju jednog od najboljih gimnastičara svih vremena talijana Jurija Chechija koji ima jedno olimpijsko, četiri europska i pet svjetskih zlata na karikama. Chechi je napisao:

„Užasnut sam potezom tog malog imbecila, koji nema pojma da je sport sve suprotno od onog što je on htio pokazati svojim bezumnim činom. Glupan je tipičan proizvod diktatora Putina. Međutim, ne smijemo generalizirati i smatrati da svi Rusi dijele stav ovog malog. Uvjeravam vas da i Rusi jako pate zbog onoga što se događa u Ukrajini, samo to ne smiju reći. Ovih dana često se sjetim mog dragog ruskog prijatelja i kako me zaprepasti što se svaki put prije nego što će nešto reći o Putinu osvrće pazeći da ga netko ne bi čuo.“