You are currently viewing Slučaj „Đoković“ na kineski način – Hrvatska prosvjeduje zbog tretmana olimpijke
Foto: facebook.com/Lea Jugovac

Slučaj „Đoković“ na kineski način – Hrvatska prosvjeduje zbog tretmana olimpijke

Hrvatska snowboardašica Lea Jugovac trebala je kao debitant dobiti čast da prva u noći s petka na subotu predstavi Hrvatsku na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, ali isto joj je onemogućeno netom prije ceremonije svečanog otvaranja, kada je iznenadno izdvojena iz protokola zbog – granično pozitivnog testa?

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lea Jugovac (@leajugovac)

Ne samo da hrvatska sportašica nije mogla na otvaranje, nego zbog dugog iščekivanja rezultata nije bila u mogućnosti ni ostvariti svoj olimpijski debi. A kad je definitivni rezultat testa stigao – isti je bio negativan.

Zbog takvog tretmana hrvatske olimpijke, misija HOO-a u Pekingu uputila je organizatorima prosvjedno pismo koje objavljujemo u cijelosti:

„Poštovani,

ovim pismom želimo vam skrenuti pozornost na tužan incident koji se sinoć dogodio našoj sportašici Lei Jugovac tijekom i nakon ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Nespretni postupak koji je podrazumijevao testiranje sportaša 24 sata prije svečanog otvaranja Igara, kako bi se osiguralo da nitko od nazočnih ne bude zaražen, bio je u ovom slučaju očito uzaludan, jer neprihvatljiva procedura koja je uslijedila onemogućila je našoj sportašici, ne samo sudjelovanje u svečanosti otvaranja Igara, nego i nastup u olimpijskom natjecanju sutradan. Netom prije nego što je hrvatska delegacija ušla na stadion, sportašica je izdvojena iz skupine predviđene za mimohod, što je šokiralo i nju i njezina trenera. Navodno je bila pozitivna? Nakon ponovnog testiranja u Pekingu, sportašica je vraćena u smještaj u 3 sata ujutro, a negativan rezultat testa stigao je nakon 4 sata ujutro, što je rezultiralo odlukom da sutradan ne nastupi na natjecanju u 10 sati.
Zbog svega navedenoga, smatramo da bi se Organizacijski odbor ZOI-ja u Pekingu (BOCOG) trebao ispričati sportašici, kojoj nije bilo samo onemogućeno sudjelovanje na svečanosti otvaranja Igara, već i prvi nastup na Igrama. Procedura koju je poduzeo BOCOG bila je neprihvatljiva, sportašica je sa svime bila psihički uzdrmana, a sama procedura i nehumani uvjeti u kojima se sinoć našla, uskratili su joj premijerni nastup na Igrama“, navodi se u pismu Hrvatskog olimpijskog odbora.

This Post Has One Comment

Comments are closed.