You are currently viewing Spisak predstavnika u Pekingu! Krenula baklja!

Spisak predstavnika u Pekingu! Krenula baklja!

Iz glavnog grada Kine počela je trodnevna štafeta olimpijske baklje. Trajanje ove tradicionalne svečanosti smanjeno je na tri dana zbog loše epidemiološke situacije, a plamen u prvoj etapi je poneo 80-godišnj Luo Džihuan, bivši takmičar u brzom klizanju. Među 135 osoba koje će nositi baklju su i nekadašnji astronaut Cin Hajpeng i bivši NBA košarkaš Jao Ming.

Zimske olimpijske igre biće održane od 4. do 20. februara, dok su  Zimske paraolipijske igre zakazane od 4. do 13. marta.

Na Olimpijskim igrama učestvovaće 2871 sportista na 109 različitih događaja u 7 sportova, 15 disciplina. Na Paraolimpijskim igrama biće 736 takmičara na 78 događaja.

Srbiju na Zimskim olimpijskim igrama predstavljaju takmičari u alpskom skijanju Nevena Ignjatović i Marko Vukićević. To je najmanji broj sportista iz Srbije u istoriji Zimskih olimpijskih igara i najmanji broj sportista u Pekingu od svih zemalja regiona.

Bosna i Hercegovina u Peking odlazi sa 6 takmičara. U alpskom skijanju učestvuju Elvedina Muzaferija, Esma Alić i Emir Lokmić. Skijaško trčanje je rezervisano za Strahinju Erić i Sanju Kusmuk, dok će Mirza Nikolajev nastupati u sankanju.

Hrvatska će imati 11 predstavnika. U alpskom skijanju Hrvatsku će predstavljati Zrinka Ljutić, Leona Popović i Andrea Komšić, te u muškoj konkurenciji Filip Zubčić, Matej Vidović i Samuel Kolega. Nordijsko skijanje u trećem olimpijskom nastupu predstavljaju Vedrana Malec te debitanti Marko Skender i Tena Hadžić. Predstavnica u brzom klizanju na kratkim stazama će biti Valentina Aščić, dok će Lea Jugovac skijati na dasci.

Crna Gora odlazi u sastavu od 3 takmičara. Eldar Salihović će nastupiti u slalomu i veleslalomu, kao i Jelena Vujičić, a Crnu Goru će predstavljati i Aleksandar Grbović u skiatlonu.

U istom broju odlaze i Makedonci, Ana Cvetanovska  i Svavre Jada učestvuju u alpskom skijanju dok u disciplini slalom nastupa Dardan Dehari.