You are currently viewing Srećan rođendan Hajduku!

Srećan rođendan Hajduku!

Malo je klubova van „kolevke fudbala“ koji mogu da se pohvale takvom tradicijom, istorijom, navijačima, celom atmosferom koja vlada oko kluba!

Hajduk iz Splita je jedan od retkih takvih klubova. Kada su praški studenti 13 februara 1911 godine dobili dozvolu od Austrougarskih vlasti da osnuju fudbalski klub nisu mogli ni da sanjaju da stvaraju istoriju. Danas, 111 godina kasnije navijači ne kažu tek tako „Hajduk živi vječno“ .

Klub iz Splita je nadživeo šest država a da nikada nije promenio ime. Gledao je padove carstva, rađanje i nestanke država, ai uvek ostao Hajduk! Šta će još videti i doživeti, ko to sad zna.

U Splitu postoje praznici koji se sa veseljem slave, ali nijedan nije kao rođendan voljenog Hajduka. „Svako svoju feštu ima“… pevaju navijači u Dalmaciji, danas je ona najzanačajnija. Deo te fešte pored svih onih koji će se sjatiti na Poljud biće i Slaven Belupo. Jedini gost koji će želeti da pokvari ovo slavlje.

Potraga za katrama je bila lov na blago. Posebno zbog toga što je severna tribina zatvorena a na preostalim mestima biće dozvoljeno svega 40 % kapaciteta. Tako da je do papira zlata vrednog došlo 14 hiljada najsrećnijih duša. Van kapija stadiona će sigurno biti mnogo više navijača.Jer, pobedi li Hajduk i na taj način uveliča rođendan, slavlje će se preliti u noć. Bez obzira na sve, goreće nebo iznad grada podno Marjana. To je sada već postao trend.

A tome dodatno doprinosi nada, ne više odsjaj trofeja koji Hajduk dugo čeka. Trofej namenjen šampionu države. Bori se Hajduk iz sve snage, kao nekad njegovi preci protiv Turaka i Austrijanaca za slobodu, da osvoji naslov prvaka.  Otuda i 42.000 ljudi koji stoje iza slogana “Tebi pripadam”. Toliko Hajduk broji aktivnih članova, a ta brojka rapidno se povećala onoga trena kada je klub obznanio povratak Nikole Kalinića i izazvao veliko oduševljenje.

Danas će navijači biti u prilici da vide Nikolu Kalinića na delu, činiće tandem sa Marko Livajom. Oprostio se od bilog dresa s dva gola u finalu kupa protiv Dinama, otišao bez trofeja i vratio se da završi započeto – da donese Hajduku dugo čekani naslov prvaka. Sačekan je Kalinić kao rimski imperator i sada je na njemu da carskim partijama opravda poverenje. U tandemu sa Livajom to ne bi trebalo da mu bude previše teško.

I pored velikog slavlja Hajdukovci ne smeju da zaborave ko im toliko puta bio dželat. Naročito u Koprivnici. Teško je Hajduk izalzio na kraj sa Slavenom, a strašilo za Splićane je postao Ivan Krstanović. Igrač koji je Hajduku do sada dao 18 golova će na sreću svih na Poljudu propustiti ovaj duel.

Čeka se početak slavlja, a na litvankom stručnjaku na klupi Hajduka je da učini da se to slavlje ne pokvari….