You are currently viewing Stranci među „Orlovima“? Nije nemoguće!

Stranci među „Orlovima“? Nije nemoguće!

Da li će se recept koji je doneo uspeh ženskoj košarkaškoj reprezentaciji Srbije može primeniti i na mušku selekciju?

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić je nakon objavljenog spiska igrača za predstojeće kvalifikacione mečeve gostovaona Tanjug TV, gde je govorio o mogućnosti da i u muškoj reprezentaciji Srbije uskoro zaigra i neki stranac sa srpskim pasošem, po ugledu na recept koji već godinama uspešno primenjuje Marina Maljković u ženskoj reprezentaciji, u kojoj je, na primer, Ivon Anderson pre par dana dala ogroman doprinos plasmanu našeg nacionalnog tima na Svetsko prvenstvo.

“Poslednjih nekoliko godina, 10 ili 11 Amerikanaca dobilo je srpske pasoše. Neki nisu uopšte u Srbiji, neki su vrlo važni igrači ili u Partizanu ili u Crvenoj zvezdi ili su bili. Pa, nisam lud da ne računam, ja moram da računam ne sve. Naši potencijali su se smanjili. Mi imamo talenata, ali ne kao što je to nekada bilo u bivšoj Jugoslaviji, ali popularnost se povećala.

Zanimljivo, potencijali nam se smanjuju, a popularnost košarke se povećava iz dana u dan. I ta popularnost košarke traži isto vrhunske rezultate. Moramo da okrenemo svim potencijalima koje imamo, a računaćemo i na igrače koji su u međuvremenu dobili srpske pasoše. Da ne igraju samo za Zvezdu ili Partizan već da se eventulano izbore da igraju i za reprezentaciju Srbije“, izjavio je selektor košarkaša Srbije.

Ove godine košarkašku reprezentaciju očekuje Evropsko prvenstvo koje se održava u septembru. „Orlovi“ se nalaze u grupi sa selekcijama Češke, Holandije, Finske i Izraela. Na evropsku krunu u Srbije se čeka više od dve decenije, tačnije od poslednjeg mandata Pešića na klupi reprezentacije.

„Ako nemaš snove, šta onda? Onda nemaš ništa. Ako nemaš ciljeve, onda nemaš praktično ništa. Naši snovi i ciljevi su u sportu pokretačka snaga. Tako da to je uvek u glavi. U mojoj svakodnevno. U glavamo igrača u ovom trenutku ne, ali staviće im trener to u glavu na vreme“, istakao je selektor.

Ono što cela košarkaška javnost u Srbiji  nestrpljivo čeka jeste potvrda da će naši najbolji igrači nastupiti na Evropskom prvenstvu.

„Sa svima imamo kontakte. I sa NBA igračima, sa Jokićem i sa Bjelicom i sa Pokuševskim. Imamo kontakte i sa našim igračima koji su na koledžima, naravno i sa ovima u Evropi. To je sada jedna aktivnost, čekamo da se završi ovaj prozor i nakon toga ću početi da ih treniram posetama“, poručio je Pešić.

Selektora „Orlova“ brine loš sistem takmičenja na domaćoj sceni i spreman je da o tome diskutuje sa odgovornim ljudima u srpskoj košarci.

„Mi imamo vrlo loš sistem takmičenja. Mi svi pričamo i zavaravamo se. Pričamo o sistemu takmičenja na nivou Evrope, to nam je nekako najlakše da druge osuđujemo, ali ne gledamo tamo gde je ništa, šta mi možemo da uradimo. Naš sistem takmičenja na nivo Srbije po mom mišljenu je katastrofalan. Koliko sam ovde, ne postoji nijedan intrevju da nisam rekao nešto o sistemu takmičenja.

Čekam da me pozovu ovi koji su zaduženi i da im to kažem, ali vrlo je interesantno da me niko ne zove. Izgleda su svi sretni da ništa ne menjaju. Košarkaška liga Srbije, ona mora drugačije da bude organizovana, da se pruži šansa pre svega mladim ljudima, mladim talentima, da mogu svoj potencijal dalje da razvijaju. Evo poruka još jedanput, valjda će se javiti ovih dana“, zaklučio je Pešić.

 

 

This Post Has One Comment

Comments are closed.