You are currently viewing Super kup Španije, borba za trofej na tlu Saudijske Arabije

Super kup Španije, borba za trofej na tlu Saudijske Arabije

Od 12 – 16. januara 2022. godine, prestonica Saudijske Arabije biće poprište borbi Španskog Super kupa. Na Stadionu Kralj Fahd u Rijadu, igraće se dva polufinalna meča, a zatim i veliko finale.

U prvom polufinalu rivali su  Barselona i Real Madrid, a dan kasnije Atletiko Madrid i Atletik Bilbao. Pobednici ovih duela će se u nedelju boriti za trofej.
Dakle, El klasiko u Rijadu! Uprkos brojnim neslaganjima, večiti rivali će se umesto u svojoj zemlji, predstaviti u Saudijskoj Arabiji. Fudbal je radost, strast, zadovoljstvo, tradicija i velika ljubav, kažu zagovornici zdravijeg pristupa najpopularnije igre na planeti. Mnoge javne ličnosti, ne samo iz sfere fudbala i sporta, kažu da je odluka o selidbi superkupa van granica zemlje loš potez, a šta o tome misle obični navijači suvišno je i govoriti. ipak, preovladali su finansijski razlozi, a drugi argumenti i motivi, mnogo lepši od novca ostali su ovoga puta u drugom planu.
Ipak, ne treba sumnjati u novi fudbalski spektakl. Želja za trofejem je velika, a slavni klubovi Španskog i Evropskog fudbala su garant uzbudljivih duela.
Španski superkup se igra od 1982.godine, a sve do 2019. igrali su šampion zemlje i osvajač nacionalnog kupa. Od 2019.godine, format je promenjen, tako da se igra turnir, na kome učestvuju još i drugoplasirani iz proteklog prvenstva, kao i finalista kupa.
Prema rezultatima u dosadašnjem delu sezone, kao i trenutnoj formi, Real je favorit. Barselona luta u pranalaženju formule uspeha, a zvanični prvak, Madridski Atletiko, ove sezone nije ni senka ekipe koja je osvojila titulu. Atletik Bilbao, iako važi za ekipu specijalizovanu za kup takmičenja, objektivno ima najslabiji kvalitet u poređenju sa ova tri rivala.
Najuspešniji klub u Španskom super kupu je Barselona, sa 13 osvojenih trofeja, Real Madrid je trijumfovao 11 puta. Ipak tradicija međusobnih duela u finalima superkupa je ubedljivo na strani Madriđana. Naime u prethodnih sedam međusobnih finalnih susreta superkupa, Real je slavio čak šest puta, a Barselona samo jednom, i to u sezoni 2011/2012. Atletik Bilbao je ovaj trofej osvajao tri puta, 1984, 2015 i 2021.godine. Madridski Atletiko je bio pobednik 1985. i 2014.godine.
Barselona – Real Madrid, sreda u 20h, Atletiko Madrid – Atletik Bilbao, četvrtak u 20h.