You are currently viewing Švajcarci izračunali: Zvezda prva u Evropi po ovom parametru
Foto: instagram.com/crvenazvezdafk

Švajcarci izračunali: Zvezda prva u Evropi po ovom parametru

Švajcarska kuća koristila je podatke InStata u periodu od sezone 2018/19 do početka 2022. godine.

Crvena zvezda je po broju dosuđenih jedanaesteraca bila lider u Evropi i na leto 2020. godine, kada je utvrđeno da je penal klubu sa Marakane sviran u proseku na svakih 209 minuta. Najnoviji podaci pokazuju da se najstroža kazna Crvenoj zvezdi dosuđuje na svakih 239 minuta.

Procenat uspešnosti izvođača jedanaesteraca dosuđenih Zvezdi 2020. godine bio je 79,5 odsto, a sada je efikasnost nešto manja – 74 procenata.

Na evropskoj listi klubova kojima se najčešće svira penal drugoplasirani je Dinamo iz Kijeva čiji igrači izvode najstrožu kaznu na svaka 256 minuta. Odmah iza njih su fudbaleri PAOK-a i praške Slavije. Potom slede Galatasaraj, Porto, Steaua, Sporting i Šahtjor iz Donjecka.

Od timova iz pet najjačih liga Evrope najčešće priliku da izvedu penal imaju igrači Mančester junajtedu – prosečno na svaka 299 minuta. „Crvene đavole“ sledi PSŽ (penal na svaka 305 minuta), odnosni Inter i Laco (penal na svaka 315 minuta)

U superligaškim uslovima prvi pratilac Crvene zvezde je Spartak iz Subotice kome se jedanaesterac svira posle 341 minuta igre. Večiti rival Partizan je trećeplasirani na listi. Igrači trenera Stanojevića imaju priliku da postignu gol „sa kreča“ na svaka 344 minuta.