You are currently viewing Svi snovi vezani za jedno ime, Marko Livaja idol Dalmacije i Splita
22.05.2021., Split - Hrvatski Telekom Prva liga, 36. kolo, HNK Hajduk - NK Lokomotiva. Marko Livaja Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Svi snovi vezani za jedno ime, Marko Livaja idol Dalmacije i Splita

Novo vrijeme, moderno doba, donijelo je globalizaciju u mnogim segmentima života. Ni sport nije imun na to, posebno nogomet. A globalizacija sa sobom nosi brisanje granica, razlika, osobnosti, pa čak i čitavih regija. Tko se odvaži dignuti glas protiv, ukazati na pogubne posljedice, bude pojeden u raljama suvremene pošasti.

No negdje ipak odoljevaju, i sa ponosom kliču „kontra svima, kontra cilom svitu“! Tamo kao da oduvijek, srca kucaju u nekom drugom, kontra ritmu. To je Hajdučko srce!
Zadnjih godina, to srce je bilo više tužno nego sretno, oni koje se najviše voli, nikako da podsjete na ono staro i čuveno -„Majstori s mora“. Ipak, malo je  potrebno pa da se stari plamen razbukti i proširi.
Kao prava epidemija, Livajamanija se širi Dalmacijom, sa žarištem u Splitu. Djeca su zamijenila dresove Messija i Ronalda, sa dresom Marka Livaje. 28-godišnji rođeni Splićanin, izaziva euforiju u gradu pod Marjanom. Počeo je kao golobradi mladić igrati za Hajduk, a onda se rano otisnuo u bijeli svet radi nastavka karijere. Nastupao je šest sezona u talijanskoj Seriji A, zatim igrao u Španjolskoj, Rusiji pa onda četiri godine u Grčkom AEK-u. Vratio se u svoj grad i klub 2020.
Sezonu 2020/21 je odigrao sjajno, pokazao sav kvalitet i zavrijedio pažnju mnogih bogatijih klubova. Prošlog ljeta je mogao birati sredinu u koju će otići, ali je ostao. Još ljetos je u gradu zavladalo ludilo i čuvena akcija i parola Livajaostani#. Produljilo se ludilo tokom jeseni, staro i mlado u Splitu, govori o svom heroju, spasitelju, idolu. Vrhunac euforije je nastao posle pobijede bilih protiv Dinama  u Zagrebu, kada je upravo ovaj igrač odlučio derbi. Doček igrača na aerodromu i kasnije na Poljudu se pamti i prepričava.
Bolji poznavatelji lokalnih prilika kažu, da se od vremena dolaska Bake Sliškovića, ovako nešto nije događalo i osjećalo. Možda je još prije toga, ovakva fama vladala oko Jurice Jerkovića ili Petra Nadoveze, Bernarda Vukasa.
Ove zime, toplo je u Splitu, visoke su temperature, navijači žive svoj san o tituli, smatraju da je kucnuo čas za konačan trijumf i preuzimanje primata u zemlji. Nadaju se i vjeruju, ali nema ništa u navijačkom srcu i glavi, a da nije povezano sa Markom Livajom. A osvoji li titulu sa Hajdukom, Livaji ne gine spomenik negdje u Splitu, koji bi po gabaritima lako mogao nadmašiti onaj Mesijev u rodnom Rosariju, od 69 metara.