You are currently viewing Tomašević o saradnji sa najvećim trenerom Evrope: „Poziv koji se ne odbija“
Foto: screenshot/youtube.com/EUROLEAGUE BASKETBALL

Tomašević o saradnji sa najvećim trenerom Evrope: „Poziv koji se ne odbija“

Jedan od najtrofejnijih košarkaša naše zemlje i Evrope Dejan Tomašević govorio je za španske medije o svojoj karijeri, prelasku iz Crvene zvezde u Partizan i odnosu sa nekadašnjim trenerom i selektorom nacionalnog tima Željkom Obradovićem.

Tokom reprezentativne karijere Tomašević je dva puta bio šampion sveta, tri puta prvak Evrope, a ima i olimpijsko srebro. Osvajao je nacionalna prvenstva Španije i Grčke. Veoma uspešan period u njegovoj karijeri vezan je za Panatinaikos i saradnju sa Željkom Obradovićem. Tada su „zeleni“ iz Atine dominirali u nacionalnom prvenstvu, a osvojena je i titula u Evroligi 2007. godine.

Tomašević kaže da dobro pamti leto 2005. godine. Na molbu Željka Obradovića prekinuo je odmor i došao na pripreme nacionalnog tima za Evropsko prvenstvo u Srbiji i Crnoj Gori.

„Krenuli smo na more u Grčku i u toku putovanja me je pozvao tadašnji selektor Željko Obradović. Još ranije sam mu rekao da ne mogu da se odazovem reprezentaciji i tada mi je rekao da me razume. Ali ovoga puta mi je rekao da sam neophodan njemu i reprezentaciji. Predomislio sam se i okrenuo se nazad. Jednostavno, ne možete da odbijete Željka Obradovića. Svaki igrač kojeg dovede Željko Obradović u svoj klub treba odmah da ga pita za broj žiro računa i da mu uplaćuje 50 odsto svoje plate, jer će toliko napredovati kod njega“, zaključuje trofejni centar.

Tomašević je na početku sprtske karijere trenirao fudbal u Partizanu, da bi potom pet godina proveo u Crvenoj zvezdi. Zatim ostavlja kopačke, uzima košarkašku loptu i postaje jedan od najtalentovanijih košarkaša „crveno-belih“. Posle dve titule sa Zvezdom, prelazi u redove najvećeg rivala i osvaja još dva prvenstva i nacionalni kup.

– Uvek sam govorio da je to bio najvažniji transfer u mojoj karijeri. Kada sam prešao iz Crvene zvezde u Partizan bilo je to čudno samo po sebi, ali danas je to mnogo teže za igrače. U današnjoj situaciji i sa svime što znam, ne bih to opet uradio – zaklučuje Tomašević.