You are currently viewing Tradicija, ponos, strast … Njegovo veličanstvo – FA kup

Tradicija, ponos, strast … Njegovo veličanstvo – FA kup

Ovog vikenda je na redu treća runda najcenjenijeg nacionalnog kupa na svetu. Naravno mislimo na Engleski FA kup, koji od 2015.godine nosi naziv Emirejts FA kup, po svetskoj kompaniji koja sponzoriše ovo takmičenje.

FA kup je nešto posebno, nešto više od rezultata, od takmičenja, od golova i poteza. FA kup je više od igre. Prati se u celom svetu, poštuje kod svih ljubitelja fudbala, a u Engleskoj je uzdignuto do božanstva. Pehar ovog takmičenja je nešto o čemu se sanja, svetinja za koju se daje sve i za koju bi se sve drugo menjalo. I tako je već 150 godina.
Sve je počelo daleke 1871.godine. Želja zaljubljenika u sport koji je bio tek u povoju, bila je da se organizacijom nokaut takmičenja, fudbal populariše u narodu, a da se tek formirani klubovi, međusobno ogledaju i jačaju međusobnu konkurenciju. Pedeset klubova je dobilo poziv za učešće, a odazvalo se tek petnaest. Prve četiri utakmice novog takmičenja su odigrane 11.novembra 1871. a u premijernoj sezoni FA kupa, ukupno je odigrano 13 mečeva. Prvi osvajač trofeja je Wanderers.
U godinama koje su sledile, takmičenje je postalo sve masovnije, rivalstva sve veća, a interesovanje publike je raslo iz godine u godinu. Pobediti utakmicu FA kupa je postalo stvar prestiža i ponosa. Osvojiti pehar FA kupa značilo je, a i danas znači, obezbediti  mesto među besmrtnima.
Najuspešniji klub u takmičenju za FA kup je Londonski Arsenal. Topdžije su do sada osvajale takmičenje 14 puta, Mančester Junajted 12 a Čelzi i Totenhem po 8 puta. Liverpul i Aston Vila imaju po sedam osvojenih trofeja ovog takmičenja i tako redom.
Aktuelni nosilac Emirejts FA kupa je Lester, koji je prošle 2021.godine osvojio prvi put u svojoj istoriji najmasovniji turnir. Lesteru je ovo bilo četvrto finale FA kupa, i prvo u kom su pobedili, a protivnik je bio Čelzi.
Dakle,vikend pred nama donosi nova uzbuđenja, na redu je treća runda FA kupa i prilika za ispisivanje novih stranica jedne knjige duge istorije, slavne tradicije i neprolazne vrednosti.