You are currently viewing Treća runda FA kupa kroz istoriju, kada logika uzmakne

Treća runda FA kupa kroz istoriju, kada logika uzmakne

Englezi ne bi bili to što jesu, da se ne bave takvim temama, za koje u ostalom delu sveta uglavnom nemaju ideju, naviku ili interesovanje.

Uoči trećeg kola Emirejt FA kupa, koje je na programu za vikend, uradili su istraživanje koje se tiče upravo ove runde takmičenja, koja je postala sinonim za rezultate koji prkose logici. Za ovaj poduhvat, Fudbalskoj asocijaciji je bila potrebna pomoć nauke, pa se napravila saradnja sa institutom za matematičke inovacije, koji je u sklopu Bat univerziteta.
Naručeno istraživanje je otkrilo kojih su deset rezultata treće runde FA kupa, bili najšokantniji u poslednjih pedeset godina. Tačnije, izračunata je verovatnoća koja je postojala da će slabije rangirani timovi pobeti one kvalitetnije od sebe, upravo rezultom kojim su pobedili.
Da bi  došli do prilično komplikovane formule, matematičari su uzeli u obzir ne samo razliku u rangu takmičenja, već i način na koji su klubovi došli do treće faze. Takođe bitan faktor je i kretanje rezultata na utakmici, kao i vreme postizanja golova.
Brilijantni umovi sa prestižnog univerziteta su prionuli na posao, primenili svoje znanje i metode, a onda i predstavil deset veličanstvenih ishoda.
Prema ovom istraživanju, najneverovatniji ishod se desio na utakmici WBA – Voking 2:4, odigranoj 1991.godine. Verovatnoća da će se meč završiti upravo ovim rezultatom je bila 1:15.589.312. Poređenja radi, navedeno je da su šanse za začeće identičnih četvorki 1:15.000.000. Sledi duel iz 1972. Hereford – Njukastl 2:1, sa verovatnoćom 1 prema 32.449. Od trećeg do desetog mesta su mečevi : Stivenejdž – Njukastl 3:1 (2011g.), Birmingem – Altringham 2:1 (1986), Oksford – Svonsi 3:2 (2016), Saton – Koventri 2:1 (1989), Barnli – Vimbldon 0:1 (1975), Harlou Town – Lester 1:0 (1980), Derbi Kaunti _ Bristol Rovers 1:3 (2000g) i Njuport – Lester 2:1 iz 2019.godine.
Da li će i u ovosezonskoj trećoj rundi FA kupa, biti neočikavanih rezultata i neverovatnih preokreta, saznaćemo u predstojećim danima vikenda. Ono što je sigurno, da ništa ne može da oduzme draž takmičenju, koje već vek i po izaziva pažnju i veliko interesovanje ljubitelja fudbala, ne samo na ostrvu.