You are currently viewing U očekivanju Evropskog rukometnog prvenstva, u krem društvu svi iz regiona

U očekivanju Evropskog rukometnog prvenstva, u krem društvu svi iz regiona

Prvo veliko međunarodno takmičenje u 2022.godini, biće 15. Evropsko prvenstvo u rukometu. Svoje predstavnike daće 24 Evropske države, a takmičenje zajednički organizuju Mađarska i Slovačka. Turnir se igra u pet gradova, tri u mađarskoj, Budimpešti, Debrecinu i Segedinu, te u Bratislavi i Košicama u Slovačkoj. Prvenstvo će se igrati od 13. do 30.januara.

Branilac trofeja je Španija, koja je bila najbolja na poslednjem Evropskom prvenstvu, 2020. u Švedskoj. Inače, najuspešnija je reprezentacija Švedske, sa četiri titule Evropskog prvaka, prati je Francuska, koja je zlato osvajala tri puta. Rukometne reprezentacije Španije, Danske i Nemačke su se po tro puta popele na pobedničko postolje, dok je jednom, to pošlo za rukom Ruskoj Reprezentaciji.

Od Rukometnih reprezentacija sa ovih prostora, najviše uspeha do sada imala je Hrvatska, koja je osvojila ukupno šest medalja na Evropskim prvenstvima. Tri puta su Hrvati poraženi u finalima, dok su se tri puta zadovoljili trećim mestom. Srbija ima jedno srebro i jednu bronzu, a Slovenija je vlasnik jedne bronzane medalje.

Na turniru koji nas uskoro očekuje, učestvovaće svih šest država, bivših Jugoslovenskih republika, što je pravi pokazatelj kvaliteta rukometnog sporta na ovim prostorim. To je rezultat dobre škole rukometa i nastavak duge tradicije uspeha u ovom sportu. još iz prošlih vremena.

Inače 24 reprezentacije je podeljeno u šest grupa, a po dve prvoplasirane iz svake grupe nastavlja takmičenje. Dvanaest timova koji izbore pravo za nastavak takmičenja, biće podeljeno u dve grupe od po šest ekipa. Dve prvoplasirane ekipe iz novoformiranih grupa biće polufinalisti prvenstva.

Žreb je odredio da će se Srbija i Hrvatska naći u grupi C, uz Francusku i Ukrajinu. Interesantno je, da su reprezentacije Slovenije, Severne Makedonije i Crne Gore zajedno u A grupi uz Dansku. Rukometaši Bosne i Hercegovine igraće u grupi E, gde će odmeriti snege sa Španijom, Švedskom i Češkom.


Očekuje nas jedno zanimljivo i neizvesno prvenstvo. Svi imaju pravo na velika očekivanja, a kvalitet je ono što će odlučiti i odrediti konačnog pobednika.
Uz osvajača Evropskog prvenstva i finalista takmičenja ide direktno na svetsko prvenstvo, koje se igra naredne godine u Poljskoj i Švedskoj.