You are currently viewing Učesnici kroz plač govore o teškim uslovima na Zimskim olimpijskim igrama

Učesnici kroz plač govore o teškim uslovima na Zimskim olimpijskim igrama

Pre otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, mediji su predstavili napore Pekinga da svaki detalj bude unapred isplaniran i da Igre proteknu u savršenom redu. Međutim, danima unazad društvenim mrežama se šire pojedinačna iskustva učesnika koja kažu da su uslovi teški i da nije sve tako dobro isplanirano.

Učesnici Zimskih olimpijskih igara navode da takmičenja umnogome otežavaju vremenski uslovi. Razume se da na to domaćin Igara ne može da utiče, ali nije to jedina otežavajuća okolnost u Pekingu.

Naime, na mrežama su se pojavili snimci i objave učesnika koji imaju zamerke na kovid protokol koji je regulisao Peking mnogo pre početka Igara. Pored toga, mnogi od njih se žale na smeštaj i jako lošu hranu koja im se poslužuje.

Prestroga pandemijska pravila i karantinski boravak u smeštaju koji nije tako sjajan, kao i loša ishrana, ometaju sportiste koji se ne libe da sa svetom podele svoja iskustva u Olimpijskim selima.

Najpre je na ove pritužbe odreagovala delegacija Švedske koja je zahtevala da se takmičenja u nordijskom skijanju pomere za jutarnje časove jer je u poslepodnevnim časovima nemoguće skijati zbog vetra i preterane hladnoće.

Ovom zahtevu je prethodila žalba Fride Karloson koja je umalo kolabirala na kraju trke usled izuzetno niske temperature.

Pravila Međunarodne skijaške federacije nalažu da takmičenje nije dozvoljeno na temperaturama nižim od -20 stepeni.  Na početku takmičenja u skijatlonu zvanično je temperatura bila -13, ali šef švedskog tima Andreas Bistrom naveo je da je duvao hladan vetar te da je zbog toga bilo kao da je -31 stepen.

Sportiste zbunjuju i pravila o izolaciji koja su pekingške vlasti odredile. Konfuzno im je što se zaraženi učesnici drže u izolaciji sve dok ne dobiju dva uzastopna negativna testa, ali i kad testove dobiju, ponovo se nalaze u nekoj vrsti izolacije i nemaju pravo na slobodno kretanje.

O tome kako se sportisti samo sele sa jedne lokacije na drugu, govorila je belgijska trkačica Kim Milemans.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kim Meylemans (@kimmeylemans)

Do kraja Zimskih olimpijskih igara verovatno će biti još sporadičnih slučajeva koji će svedočiti o uslovima boravka u Olimpijskim selima. Ono što je sigurno jeste da su mere koje Peking sprovodi vrlo rigorozne i da je priprema za Igre trajala dosta dugo.