You are currently viewing Veliki obrt u slučaju ruske klizačice: Suspenzija je ukinuta, na potezu je sud (VIDEO)
Foto: instagram.com/kamilavalieva26

Veliki obrt u slučaju ruske klizačice: Suspenzija je ukinuta, na potezu je sud (VIDEO)

Predstavnica Rusije na ZOI u Pekingu Kamila Valijeva impresionirala je planetu nastupom kojim je sovojila zlato, da bi se nedugo potom otkrilo kako je koristila nedozvoljenu supstancu. Ipak, usledio je veliki obrt…

Valijevoj je posle žalbe ukinuta suspenzija koju je dobila od strane antidoping agencije Rusije (RUSADA), pa će moći da nastavi takmičenje u Pekingu.

Međunarodni olimpijski komitet najavio je žalbu rotiv RUSADA i o daljoj sudbini Valijeve odlučivaće Sud za sportsku arbitražu u Lozani. Iz MOK-a kažu da neće čekati obrazloženje RUSADA da Valijevoj ukine suspenziju. Pojedinačna takmičenja počinju 15. februara i očekuje se da bi konačna odluka morala biti poznata pre pomenutog roka.

Iz Međunarodnog olimpijskog komiteta navode da o slučaju Valijeve kruže brojne glasine, ali da se uskoro očekuje zvanično objašnjenje.

– Jasno je da je glavni dokument objavljen. Međunarodni olimpijski komitet je 100 odsto protiv dopinga i sprovodi temeljnu istragu u vezi sa svim slučajevima, ali to u ovom primeru još uvek nije objavljeno – navodi portparol MOK-a Mark Adams.

Valijeva (15) do kraja Olimpijskih igara trebalo bi da nastupi u kratkom programu 15. februara i slobodnom 17. februara. Odluka Suda za sportsku arbitražu očekuje se pre navedenih datuma.

Valijevoj je na antidoping testu krajem prošle godine utvrđeno prisustvo trimetazidina-  leka koji se prepisuje srčanim bolesnicima i u prevenciji napada angine.

Medikament je na „crnoj listi“ Svetske antidoping agencije (VADA) od 2014. godine, jer je klasifikovan kao srčani metabolički modulator i dokazano poboljšava fizičku efikasnost.