You are currently viewing Veliki udar na ruski sport, izbačeni iz skoro svih natjecanja

Veliki udar na ruski sport, izbačeni iz skoro svih natjecanja

Zbog agresije na Ukrajinu FIFA i UEFA donijele su odluku o suspenziji ruske reprezentacije i svih ruskih klubova iz svih natjecanja do daljnjeg.

„Odluku su donijela najviša tijela FIFA-e i UEFA-e. Nogomet je ujedinjen u ovoj situaciji. Uz ljude smo u Ukrajini koji su pogođeni ovom situacijom. Nadamo se da će se situacija u Ukrajini popraviti i da će nogomet ponovo biti pokazatelj mira i jedinstva među ljudima“, naveli su u priopćenju. Isto tako UEFA je objavila da raskida ugovor s ruskom naftnom kompanijom Gazpromom.

Donesena odluka znači da se muška reprezentacija Rusije izbacuje iz dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru, a ženska neće sudjelovati na Europskom prvenstvu. Isto tako Spartak, koji je jedini ruski klub ostao u europskim natjecanjima, izbačen je iz osmine finala Europa lige.

Ruski klubovi su izbačeni i iz košarkaške Eurolige, a Rusija je ostala i bez Formule 1, skijaških utrka, domaćinstva Lige prvaka i mnogih drugih događaja.

Oglasio se i Međunarodni olimpijski odbor koji je donio preporuku svim međunarodnim sportskim savezima da zabrane nastupe svim ruskim i bjeloruskim sportašima i sucima zbog ruske invazije na Ukrajinu. „Ruski i bjeloruski sportaši, bilo pojedinci bilo reprezentacije, mogu biti prihvaćeni samo kao neutralni sportaši ili neutralne ekipe bez nacionalnih simbola, boja ili zastava“, dodao je Međunarodni olimpijski odbor.