You are currently viewing Veliko priznanje, „velikom“ Vujketu!

Veliko priznanje, „velikom“ Vujketu!

Italija je zemlja puna legendi. Od onih antičkih koji su od Rima napravili najveće carstvo do danas, bilo ih je puno. A Italija ni jednog nioje zaboravila.

Poslednji dokaz za to je odluka Fudbalske federacije Italije da čuvenog srpskog trenera Vujadina Boškova uvrsti u „kuću slavnih“.

Nagrada koja je ustanovljena kao afirmacija fudbala na Čizmi na proleće će dobiti novog člana. Mesta u „kući slavnih“ ima samo za one fudbalere i trenere koji su doprineli razvoju najvažnije sporedne stvari na svetu na Apeninskom poluostvru, i promovisali ime Italije po belom svetu.

Komisija koja je sastavljena od eminentnih novinara, vlasnika novinsnkih kuća i predstavnika sindikata štampe odlučila je da mesto među legendama koje će Italija pamtiti zauvek uvrsti Vujadina Boškova.

Veliki fudbalski radnik je proveo 14 godina u Italiji. Predvoidio je Askoli, Sampdoriju, Romu, Napoli i Peruđu. Sa klubom iz Đenove postigao je najveće uspehe. 1989. osvojio je Kup pobednika kupova, 1991. Skudeto, a godinu dana kasnije igrao sa Barselonom u finalu Lige šampiona (0:1).

U svojoj bogatoj karijeri Vujadin Boškov je sedeo i na klupi Real Madrida, sa kojim se okitio šampionskim peharom i kupom kralja, a trofeje je osvajao i u rodnoj Jugoslaviji i Holandiji.

Italijani su uvek voleli Boškova. Omiljen, kao trener, sagovornik, analitičar i fudbalski filozof, često je u nadahnutim razgovorima sa novinarima objašnjavao fenomene najpopularnijeg sporta na sebi svojstven način. Humorom i mislima, ostavio je dubok trag na Apeninima, Španiji i prostorima bivše Jugoslavije.

Njegovi citati su postali nezaboravni. Danas deluju kao da su izašli iz kakvog stripa.  Pamte se i prepiračavaju i danas.

Kraj je kada sudija odsvira kraj“, „Bolje izgubiti 4:0, nego 5:0“.

„Fudbal je nepredvidljiv, jer sve utakmice počinju rezultatom 0:0“, reči su koje se pripisuju Vujketu, a u sličnom maniru je i ona kako „u predstojećoj utakmici možemo pobediti, odigrati nerešeno ili izgubiti“.

Negde u legendi ostaje zapisana i ona matematička: „Bolje izgubiti 6:0 nego šest puta po 1:0“.

Na kraju, priča se uvek vraća tamo gde sve počinje – na prvu ljubav:

„Vojvodina je na jednoj strani, a svi ostali su na drugoj. Tako je bilo i tako će zauvek ostati. Volim i poštujem sve klubove u kojima sam bio igrač i trener, ali samo je Vojvodina – jedna jedina“.

Legendarni Vujadin Boškov rođen je 1931. godine u Begeču, a preminuo je 2014. u Novom Sadu.

Promocija članova desete generacije italijanske Kuće slavnih očekuje se na svečanosti u Rimu, u aprilu, ili maju.