You are currently viewing Čeka nas vrelo košarkaško leto: FIBA preuzima takmičenje od Evrolige?
Foto: euroleague.net

Čeka nas vrelo košarkaško leto: FIBA preuzima takmičenje od Evrolige?

Evropska košarkaška takmičenja mogla bi već sledeće sezone da izgledaju drugačije.

Raskol između FIBA i Zajednice evropskih košarkaških liga sa početka 21. veka, učinio je da danas klubovi širom Starog kontinenta učestvuju u četiri različita košarkaška takmičenja. Primat drži Evroliga koja je makar formalno pod uticajem predstavnika najbogatijih klubova Evrope.

Drugorangirano košarkaško takmičenje Evrokup uskoro bi moglo da pređe pod okrilje FIBA. Iako Svetska košarkaška federacija trenutno organizuje FIBA Ligu šampiona i FIBA Evrokup, tokom naredne sezone mogla bi da preuzme  Evrokup koji je pod ingerencijom ULEB-a.

Nezvanično, Evroliga zbog finansijskih gubitaka ne može da snosi troškove organizacije Evrokupa, što je prilika za FIBA da primamljivim ponudama privuče klubove koji se takmiče u Evrokupu. Plasman klubova iz Evrokupa u Evroligu ostao bi isti kao i tokom prethodnih godina.

Mozzarsport piše da je Evrokup završio prošlu sezonu sa finansijskim gubitkom od 7 miliona evra koji je na kraju preuzela Evroliga. Nezadovoljstvo klubova iz Evrolige poput Makabija, Panatinaikosa, Olimpijakosa i Žalgirisa takođe ide u prilog FIBA.

Nedavno je od pomenutih velikana evropske košarke pokrenuta inicijativa za smenu izvršnog direktora Evrolige Đordija Bartomeua. Odlazak dugogodišnjeg čelnika lige zakazan je za jun, ali se još uvek ne zna ime njegovog naslednika.

Španski klubovi koji prećutno podržavaju Bartomeua ne sede skrštenih ruku. Prate situaciju u vezi sa budućim odlukama klubova sa istoka Evrope, a kao moguć odgovor pominje se novo takmičenje u kojem će učestvovati ekipe iz ACB lige uz klubove sa zapada kontinenta.

Sve strane su u stalnom kontaktu sa NBA ligom koja iz godine u godinu tretira Evropu kao nepresušni izvor talenata. U kontra smeru dolaze američki igrači koji ne uspevaju da zadovolje visoke standarde NBA.

Izgleda da će primat u Evropi imati ona strana koja uspostavi čvršće konekcije sa najjačom košarkaškom ligom na svetu, ali krajnji ishod se ne može naslutiti pre leta, kada su na programu žrebovi grupa za narednu sezonu.