You are currently viewing Završen prvi krug Eura: Hrvatska u rangu očekivanog, brojna iznenađenja

Završen prvi krug Eura: Hrvatska u rangu očekivanog, brojna iznenađenja

Podvlači se crta nakon završene grupne faze Eura 2022 u Mađarskoj i Slovačkoj. Prvenstvo je zasad obilježio, nažalost, koronavirus, koji je utjecao na brojne ekipe i mijenjao sastave iz dana u dan. Možda du i najpogođenije istim bile reprezentacije s ovih prostora, gdje je Bosna i Hercegovina došla bez osam planiranih i pozvanih igrača, Srbija bez također sedam igrača, a Hrvatska je do drugog kruga izmijenila gotovo cijelu reprezentaciju, te je izbornik Horvat bio prisiljen pozvati i neke zaboravljene veterane poput Gojuna ili Alilovića. Pogledajmo sad po rubrikama.

Učinak ex-yu ekipa: Najveće iznenađenje učinila je Crna Gora, eliminiravši jednog od favorita reprezentaciju Slovenije, koja ujedno predstavlja najveće razočaranje među ex-yu ekipama. Nešto vidno ne štima u ekipi Slovenije, i to ne samo na ovom prvenstvu, već otkad je Ljubomir Vranješ preuzeo kormilo od Veselina Vujovića, te će se tamošnji Savez morati s time nositi. Makedonija bez Kire Lazarova i s podmlađenim timom, zbog brojnih izostanaka te koronom pokošena Bosna i Hercegovina nisu mogle bolje od prikazanog. Hrvatska je opravdala očekivanja prolaskom grupe ispred Srbije, ali također očekivano u ovom sastavu nije mogla ozbiljnije ugroziti Francusku. Srbija je pokazala određeni napredak u odnosu na prošle godine, prije svega obrambeno, ali zasad, također uslijed brojnih izostanaka nije mogla više.

Iznenađenja: Najveće iznenađenje uz Crnu Gore je reprezentacija Nizozemske. Ne samo zbog prolaza teške grupe, nego i zbog lepršavog stila igre, svojevrsnog „totalnog rukometa“ bez obraćanje naročite pažnje na obranu, uz pregršt napadačkih rješenja.
Također su oduševile reprezentacije Rusije i Češke. Od Rusije se i očekivao prolazak grupe, ali svakako ne sa prvog mjesta nakon pobjede nad Norveškom. Norveška koja je jedna od rijetkih ekipa bez značajnijih izostanaka vodećih igrača svakako je na papiru znatno snažnija reprezentacija, ali očito pobjeda Rusije u Hrvatskoj tijekom pripremnog perioda nije bila slučajna, te se radi o ozbiljnoj reprezentaciji s visokim ciljevima.
Češka nije prošla grupu, ali je bila na jedan udarac od eliminacije Švedske, a do zadnje minute je bila u igri i protiv Španjolske, dakl3 sjajan nastup u teškoj grupi.

Razočaranja: Bez dileme najveći gubitnik prvenstva je domaćin Mađarska. Uložili su puno u Euro, imali su grupu u kojoj su bili izraziti favorit, a nisu je prošli. Porazi od Nizozemske i Islanda bacili su u depresiju mađarsku javnost i nastavili niz ne baš sjajnih rezultata domaćina na zadnjim velikim natjecanjima u rukometu. Dok je nekad bilo normalno da domaćin dođe do polufinala i finala, zadnjih godina to i nije baš slučaj. Također više se očekivalo od Švedske i Norveške, koje si prošle dalje, ali sa nula bodova i vrlo blijedim općim dojmom.

MVP: Kay Smits. Desni bek njemačkog Magdeburga plijeni lakoćom igre na ovom prvenstvu, ne samo jer je najbolji strijelac zasad sa čak 32 gola u 3 utakmice (!) već i lakoćom postizanja istih i šetnjom kroz protivničke obrane.

Tko je vas najviše oduševio, razočarao dosad u Vašoj ekipi, recite nam u komentarima.