You are currently viewing Zvezdu čeka Asvel, još po nešto o narednom rivalu

Zvezdu čeka Asvel, još po nešto o narednom rivalu

Kao što je poznato, košarkaši Crvene Zvezde će se u petak naći u gradu Vilerbanu, gde će nastaviti svoj Evroligaški pohod. Domaćin je Asvel, klub bogate tradicije i velikih ambicija.

Vilerban je grad na istoku Francuske, urbano područje leži neposredno severoistočno od područja Liona, i nalazi se u regionu Rona – Alpi. Inače, sam grad broji blizu 150000 stanovnika.
Asvel je klub osnovan 1948.godine, fuzijom dva velika sportska društva iz Liona. ASVEL je skraćenica koja označava Associaton Sportive Villeurbanne and Eveil Lyonnais.
Ubrzo nakon osnivanja, klub je ostvarivao uspešne rezultate i predstavljao jednog od najboljih Francuskih klubova. Upravo su prve decenije postojanja, bile i najplodonosnije za ovaj klub. Pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, Asvel je osvojio niz domaćih trofeja, i postao jedan od sinonima Francuske klupske košarke. Posle relativno uspešnih sedamdesetih godina, klub ulazi u period krize koja je potrajala, a šampionska titula je bila daleko.
U novijoj istoriji, Asvel igra sa promenljivim uspehom. U ovom milenijumu osvojeno je  nekoliko titula, kao i kupova Francuske. Do sada, crno – beli iz Vilerbana, u svojim vitrinama imaju 20 pehara prvaka svoje zemlje, kao i 10 osvojenih nacionalnih kupova.
Na međunarodnoj sceni, Asvel iz Vilerbana nije imao previše uspeha u svojoj prošlosti. Klub nije osvojio ni jedan značajniji trofej, a najuspešniji su bili u sezoni 1996/97. Tada je Francuski klub izborio Fajnal four, igran u Rimu, a u polufinalu je poklekao pred Barselonom (70.77). U borbi za treće mesto, bolja je bila Smelt Olimpija (79:86).
Od igrača sa ovih prostora, nekolicina igrača je nastupalo za Asvel. Boje kluba su branili Nebojša Bogavac, Nikola Vujčić, Andrija Žižić, Marko Kešelj, Nikola Jestratijević i Marko Čakarević. Jedan od stručnjaka koji je sedeo na klubi ovog kluba je bio i Bogdan Tanjević.
Aktuelni predsednik Asvela je Toni Parker, bivši igrač i NBA zvezda. Legendarni as je jednu sezonu (2011) proveo i kao igrač Asvela. Sa klupe, tim predvodi Terensi Džonatan Parker, takođe nekadašnji Francuski košarkaš.
Svoje mečeve Asvel igra u areni Astoballe, kapaciteta 5556 mesta.